Inspecció de Treball avala TMB en la gestió de la crisi de l’amiant

Les dades personals dels treballadors que han estat sotmesos a proves mèdiques no es poden fer públiques, perquè estan sotmeses a l’estricta protecció que obliga la llei
Preocupació al metro de Barcelona.
Preocupació al metro de Barcelona.

La Inspecció de Treball de Barcelona, en resposta a dues denúncies sindicals, ha desestimat les reivindicacions esgrimides pel comitè d’empresa de Metro de Barcelona (TMB), com l’exigència de rentar de manera centralitzada la roba de treball, i dona per bona la gestió que realitza l’empresa en matèria de prevenció i salut laboral.

En aquest informe, l’inspector rebutja que TMB tingués l’“obligació” de rentar la roba de treball del personal de manteniment del metro, principalment per l’absència d’exposició a les fibres d’amiant en els tallers i altres dependències, com acrediten els més de 200 mesuraments efectuats. “La simple presència de l’amiant a les instal·lacions de l’entitat no és perillosa per se: si el material no es manipula ni s’hi intervé i està en bon estat no hi ha risc per a la salut”, assenyala l’informe, en què el funcionari de la inspecció cita documentació oficial del ministeri de Treball. També recorda que quan es realitza la manipulació o alteració de materials que continguin amiant, els operaris es preparen amb granotes de treball d’un sol ús i per tant la roba contaminada “no se sol rentar per ser reutilitzada”.

En un altre apartat, l’informe nega que l’empresa hagi de lliurar als sindicats els noms i les patologies concretes relacionades amb l’amiant que tinguin els treballadors als quals s’ha realitzat reconeixement mèdic (uns 900 dels 1.064 adscrits al programa específic de vigilància de la salut). Es tracta de dades personals “sensibles” que només han de conèixer el personal mèdic i les autoritats sanitàries, afirma, excepte si hi ha consentiment exprés dels afectats. El que poden rebre els delegats sindicals de prevenció són “les conclusions” que es derivin dels exàmens mèdics, en línia amb l’expressió que figura en un dictamen de l’Agència Catalana de Protecció de Dades que “no diu el que el comitè d’empresa pretén”.

TMB actualitza mensualment, a la seva pàgina web monogràfica sobre aquest problema, els resultats de les revisions mèdiques que s’estan fent a tots els empleats que al llarg de la seva vida laboral han pogut estar en escenaris d’exposició a fibres d’amiant. Segons l’última taula, actualitzada el 6 de maig, el 83,5% dels treballadors de Metro inclosos en aquest programa han realitzat les proves. Els resultats han identificat 25 casos de manifestacions pleurals, que requereixen control periòdic, però no tractament mèdic.

L’informe de la Inspecció de Treball dona suport igualment a l’actuació desplegada per l’empresa en altres aspectes de la gestió de la crisi de l’amiant al metro de Barcelona, com la identificació dels col·lectius potencialment exposats a materials amb aquest producte, la convocatòria d’antics treballadors a exàmens mèdics, la formació del personal, el mètode per a les avaluacions de riscos i les valoracions dels llocs de treball dels empleats als quals s’ha detectat alguna manifestació pleural, entre d’altres.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides