Ruiz-Mateos, el precedent de Puigdemont

L'empresari es va presentar a les europees de 1989 estant en crida i cerca i va poder recollir l'acta després de jurar la Constitució des d'un hospital
Ruíz Mateos

Carles Puigdemont ha anunciat la seva intenció de tornar a Espanya quan aconsegueixi l'acta d'eurodiputat, ja que tindria immunitat a tota la Unió Europea: "Inclòs l'Estat espanyol", afirma Puigdemont.

El líder català, refugiat a Bèlgica des de fa un any i quatre mesos, afirma que Espanya cometria una il·legalitat si el detingués en el moment en què anés a recollir l'acta: "Jo torno perquè no tinc cap possibilitat, excepte que l'Estat espanyol vulgui violar els drets de la Unió Europea i els tractats d'adhesió i que s'arrisquin a què li apliquin l'article d'expulsió de la UE".

No obstant això, els analistes polítics comencen a rebatre l'argument de Puigdemont. L'expresident diu que gaudirà de la immunitat del càrrec en el moment en què sigui elegit, mentre que fonts de l'Eurocambra adverteixen que ha de recollir l'acta, ja que fins que aquest tràmit no sigui realitzat no se'l considera eurodiputat a tots seus efectes.

A Espanya, l'Eurocambra ja es va posicionar del costat del Tribunal Suprem en permetre la possibilitat de jutjar José María Ruiz-Mateos, expresident de Rumasa. Després de la realització d'un suplicatori, Ruiz-Mateos va perdre la seva immunitat, ja que el delictes que se li imputaven eren aliens a l'exercici de la seva activitat política.

No obstant això, el cas no és del tot similar. Amb Puigdemont el debat principal està en quant s'atorga la immunitat: en el moment en què sigui elegit o quan es recull l'acta. L'expresident de Rumasa va arribar a obtenir la seva acta el 1989 a la clínica en la qual estava internat. Dos anys més tard, després del suplicatori del Tribunal Suprem i la votació majoritària dels eurodiputats, se li va desposseir de la protecció que atresorava després de ser electe.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides