Premi Llibertat d’Expressió Antoni Traveria

L’any 1993, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar, a instància de la Unesco, que el 3 de maig es commemoraria el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Associacions de professionals del periodisme d’arreu van fer una interpretació d’aquesta proclamació i, des d’aleshores, aquell dia serveix per denunciar les nombroses vulneracions a la llibertat d’expressió que patim al món.

Amb motiu d’aquesta commemoració es concedeixen força premis als defensors de la llibertat d’expressió i als que en pateixen la seva mancança. Casa Amèrica de Catalunya acaba d’atorgar el seu premi al PEN-Nicaragua, “per la seva resistència i denúncia continua de la vulneració dels drets a la lliure informació així com a la llibertat d’expressió en l’actual context nicaragüenc”. Almenys 55 periodistes i escriptors d’aquest país s’han hagut d’exiliar el darrer any, la majoria per motius de seguretat en el marc de l’actual crisi sociopolítica que s’hi viu.

Casa Amèrica ha rebatejat el seu guardó en l’edició d’aquest any, la tretzena. Ha passat de dir-se “Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió a Iberoamèrica” a “Premi Llibertat d’Expressió Antoni Traveria”, en record de qui va dirigir aquest centre durant prop de 14 anys i que va fundar, precisament, aquest guardó. El proper 23 de maig farà un any de la seva mort. Pocs dies abans havia rebut el premi Barnasants a l’activisme cultural. Va ser l’última vegada que hi vaig parlar. No recordo ben bé de què. Segurament deuria sortir en la conversa alguna notícia vinculada a l’Amèrica Llatina que tan bé coneixia. Era un interlocutor obligatori quan algun mitjà de comunicació necessitava una opinió ben informada sobre unes eleccions o una crisi a qualsevol país del continent.

Ara que prosperen moviments polítics i socials entestats a posar fronteres i mirar-se el melic, calen més que mai mentalitats i actituds obertes al món com la que va tenir Traveria envers Llatinoamèrica. M’agrada el canvi de nom del premi anual que concedeix Casa Amèrica Catalunya als lluitadors per la llibertat d’expressió. I em va agradar molt tenir el premi de la teva amistat, Toni.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.