L’urinari de la plaça del Duc de Medinacelli, un punt calent de tràfic de drogues

Els veïns demanen altres solucions per evitar que la gent orini a les palmeres i més control sobre els urinaris
Urinari públic de Barcelona
Urinari públic de Barcelona

L'equip d'Ada Colau s'ha proposat, abans d'acabar la legislatura, que tothom pixi on toca i per això ha de córrer. L'Ajuntament de Barcelona està instal·lat un seguit d'urinaris públics als barris on els pixats formen part de l'olor habitual, com per exemple Ciutat Vella. El més recent, a la plaça del Duc de Medinaceli després que la Inspecció General de l'Exèrcit, ubicada al Palau de Capitania General, se'n desfés d'ell al·legant que envaïa el seu perímetre de seguretat. Els militars no van voler el vàter públic al davant de la caserna, i Colau li va buscar un nou emplaçament, traslladant-lo a la plaça.

El que havia de ser un alleujament dels continus pixats a les palmeres de la plaça s'està convertint en un altre problema, del qual ja han alertat en xarxes socials, i és que l'urinari és ja un punt de venda de droga "sembla mentida, però és així", explica Joan L. propietari d'un dels negocis que envolten la plaça "al costat del vàter es pot veure el camell, i en moltes ocasions aprofiten el lloc per punxar-se, com ja hem vist en més d'una ocasió. A més hi caben dues persones, per què són més grans de l'habitual". Els dotze minuts d'intimitat que garanteix l'urinari és temps per poder punxar-se i sortir a la plaça a trobar un lloc sota les palmeres o pels parterres per poder aguantar la pujada de les drogues. Els urinaris són autorentables i més grans que els habituals de plàstic, a més es fa un manteniment un parell de vegades al dia, però això no impedeix que els narcotraficants no hagin trobat un nou indret pel seu negoci.

Es va triar posar-lo a la plaça del Duc de Medinaceli per què és la confluència de l'oci nocturn que es mou entre els carrers Avinyó, Ample i la plaça de la Mercè. El consistori tria la ubicació dels urinaris en funció de la quantitat de gent que hi transita i aprofita els "punts calents" com places on hi ha arbrat o porxades. Es tracta d'acabar amb un problema que afecta, i molt, a la qualitat de vida dels mateixos ciutadans, tant en olor com en higiene.

Els veïns, però, estan dividits sobre l'urinari. Per a uns és una gran mola de color gris, un cub de color gris acer opac ancorat a terra, que aombra la bellesa de la plaça del segle XIX. Una plaça que, per cert, va enlluernar Pedro Almodovar i el va fer servir per a una de les seves pel·lícules. Per a uns altres és un mal necessari que comença a fer més nosa que servei "ja hi ha qui es queixa que no la volien davant dels militars i l'han encolomat aquí", diu en Joan, "la veritat és que és molt lletja, i no respecta res la resta de patrimoni però és cert que els pixats han minvat. De tota manera aquesta no és la solució per acabar amb el problema".

L'Associació de Veïns ha ofert una altra solució, que implica fer uns serveis a uns baixos, com ja funcionen a altres ciutats europees, i que estiguin sempre vigilats. Segons expliquen, els urinaris de la plaça Orwell, un cub similar, serveixen per a tot menys per a pixar "els camells deixen les drogues a dins del vàter, en una bossa impermeable, i després només han de vendre la mercaderia. Són amples, és perfecte". Els veïns de la plaça del Duc de Medinacelli volen que reubiquin els urinaris al Passeig Colom, més ample, i sense problemes, però topen amb les suspicàcies dels militars que no volen una mola similar a prop seu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides