28-A: Cinc milions i mig de catalans per escollir 48 diputats

També han de triar els 16 representants del Senat que els corresponen
Eleccions

Avui diumenge és dia d'eleccions generals i estan cridats a les urnes prop de 37 milions de persones a tot l'Estat, de les quals més 5 milions i mig a Catalunya.

A Catalunya s'elegeixen 48 dels 350 diputats al Congrés, un més que a les eleccions del 2016. Per províncies, Barcelona n'elegeix 32; Girona i Tarragona, 6 cadascuna, i Lleida, 4. I al Senat es trien 16 representants, 4 per província, d'un total de 208.

Per tant, hi haurà dos sobres: el de color blanc, per al Congrés, i el de color salmó, per al Senat, que s'hauran de dipositar en dues urnes diferents.

Les urnes es distribuiran en més de 8.000 meses electorals repartides en els 3.100 col·legis que hi haurà per tot Catalunya. Aquesta vegada s'han imprès 50 milions de paperetes.

En aquestes eleccions hi haurà 1.157.196 joves que podran votar per primera vegada en unes eleccions generals espanyoles. De totes maneres, el gruix de votants se situa entre 40 i 59 anys.

Un total de 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental podran votar aquest diumenge per primera vegada, en compliment de la nova llei electoral. També s'han posat en marxa sistemes de votació accessibles per a persones amb discapacitat visual i auditiva.

Aquestes són les catorzenes eleccions generals i les segones eleccions on hi ha hagut més acceptació de vot per correu, ja que més de dos milions de persones viuen a l'estranger. En aquests comicis, s'ha posat en marxa un nou sistema de seguretat per garantir l'enviament i tractament de les dades electorals.

Un total de 6.000 agents, entre Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil, vetllaran per la seguretat durant la jornada de votacions, que s'acabarà a les 8 del vespre. A partir d'aquesta hora començarà el recompte, i el primer escrutini ja se sabrà al voltant de les 9 del vespre.
El pressupost total de les eleccions generals pujaran a gairebé 139 milions d'euros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides