El Sant Jordi en minúscula

Diada de Sant Jordi
Diada de Sant Jordi

Encara queden altres formes de comprar llibres, des del llibreter de barri de tota la vida (encara supervivent) fins als nous formats de comerços com les franquícies Re-read de llibre de segona mà, en què amb un sistema de preus estàndard (un llibre 3 euros, dos 5 euros i cinc 10 euros) a poc a poc treballen per dignificar i donar sortida al llibre de segona mà o millor dit de segona lectura. O les cafeteries-llibreria, que no llibreria-cafè, com la Babèlia del carrer Villarroel, on es troba segona mà d’edició estrangera.

Andrés Rodríguez, llibreter de la llibreria Personal Book (a Nou Barris) ens recorda que es publica molt, moltíssim, tot i que Espanya té un dels índexs de lectura més baixos de la Unió Europea. Així doncs, segueix en plena vigència la sentència de Manuel Pimentel al prou conegut Manual del editor, en què afirma que «l’únic que hi guanya de debò en el sector editorial és el transportista, ja que és l’únic que cobra quan es fa una venda i també quan es fa una devolució».

Hem parlat de llibres i de Sant Jordi amb Martí Miret, veterà llibreter que fins fa uns mesos regentava la llibreria Consumició Obligatòria de Gràcia, i amb Andrés Rodríguez, de Personal Book de Nou Barris.

Segons Martí Miret, «per Sant Jordi la gent compra desaforadament llibres, de primera o segona mà. Després se’ls llegeix o no, i veient com està la societat, es fa evident que no. Però en qualsevol cas Sant Jordi per a nosaltres és una benedicció dels déus», una benedicció que monetàriament parlant es tradueix, segons l’Andrés, a «vendre el mateix que faries en dos mesos de feina». Cada llibreter coneix el seu públic i perfil: el Martí aposta indistintament per la primera i la segona mà i l’Andrés, tot i que també toca els dos segments, per Sant Jordi aposta sobretot pel llibre nou. «Encara no hi ha cultura de regalar llibres de segona mà», diu.

El llibreter petit sempre busca ser una mica diferent de les grans cadenes. «Òbviament jo també aposto pel bestseller, però també procuro posar-hi una mica de criteri, és a dir, en primer lloc equilibrar oferta de bestseller amb llibre de fons de llibreria, aquell llibre que ningú més exposa i que tens tu i que fa la teva parada diferent de la resta. Cal tenir present que Sant Jordi també és un dia en què la gent va de caça: “Tens això, que ja vinc de quatre llibreries i no ho tenen?”. I si el tens, premi. Per tant, intentem posar en primera línia, agrupats temàticament, bestsellers, o, més ben dit, llibres rellevants del darrer any, fons de llibreria, un petit racó de segona mà (que és un dels nostres trets d’identitat) i sobretot també tenir un espai infantil, que és sempre atemporal», diu l’Andrés.

«A la vegada, dins del bestseller escullo amb criteri literari i de qualitat quins títols posar a la venda, per això prefereixo dir-ne llibres rellevants, no agafo llibres mediàtics, excepte en algun cas concret. Per exemple, el llibre de Michelle Obama podríem posar-lo dins la categoria de mediàtics, però en canvi és un llibre i una autora d’una entitat molt superior» comenta Andrés. Sant Jordi, tant per als grans com per als petits llibreters, gaudeix de bona salut, però sí que hi ha dos fenòmens que preocupen especialment als llibreters: en primer lloc les noves maneres de promoció tipus BlackFriday o el CyberMonday, i això fa que canviïn les pautes de consum, i en segon lloc la compra online via Amazon. Andrés comenta: «Nosaltres els petits hem d’estar a la xarxa, igual que Amazon. De moment Sant Jordi resisteix a Amazon i als BlackFridays, però això no vol dir que no hàgim de ser a la xarxa. Si la manera de consumir ha canviat, jo he de canviar i ser allà on el client gasta. Si estic a la xarxa en termes d’igualtat amb les grans llibreries, aleshores el veí de Nou Barris a qui comprarà? A Amazon? O a mi que em coneix de tota la vida i sap que tinc criteri?».

La immensa majoria de llibres que es venen no es venen només per ser llegits, la gent compra una il·lusió, un desig, una esperança que algun dia, enmig de la seva trepidant i tecnificada vida, disposarà d’un moment de tranquil·litat analògica, de relaxació en el sofà i podrà iniciar aquella lectura anhelada. «La gent quan compra un llibre no només compra un llibre, compra l’esperança del temps, la il·lusió que algun dia sigui aquell que pot dedicar a obrir el llibre i començar a llegir-lo –afirma Miret–, i això no passa tan sols amb el públic poc avesat a llegir, també amb els lectors de tota la vida, que s’atreveixen a comprar una edició de luxe de l’Ulisses de Joyce, posem per cas. Arribarà realment aquest dia en què obriràs l’Ulisses de Joyce? El què és clar és que si no el tens, segur que no arriba mai». Quan compres un llibre, doncs, compres també el temps de gaudi de la seva lectura, només depèn de tu que aquest temps arribi.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides