Quan la Setmana Santa era santa…

Abans, quan només hi havia un canal de televisió, la Setmana Santa acostumava a ser santa. A la tele, o feien Ben Hur, o Barrabàs, o La túnica sagrada, o Els deu manaments, o Espàrtac -que res té a veure amb la història bíblica…-. Les ràdios també aturaven les seves emissions per posar música clàssica. Tot estava tancat, comerços, cines, teatres… fins i tot algun bar. No es podia menjar carn; era, com tantes altres coses llavors, pecat. Les processons eren les autèntiques i úniques protagonistes de la setmana, i la gent havia d'anar a missa i confessar-se, almenys llavors.

Tot això ha canviat. Aquell blanc i negre ha donat pas a un color estrident. Ara, la Setmana Santa són unes mini vacances, un oasi enmig de les de Nadal i les de l'estiu, a on les teles barregen Ben Hur i companyia amb pel·lícules com Rocky o Pirates de Carib i la programació habitual, First Dates o Got Talent. I les ràdios no només punxen Mozart. I els cines estrenen pel·lícules. I el teatre alça el taló. I la carn, fifty-fifty amb el peix, campa lliure per les taules catalanes. Creients i turistes resen i es fan fotos a les processons, i uns quants van a missa i algú es confessa. Res és com era.

Als canvis de tradicions hi hem d'afegir aquest any les eleccions espanyoles. L'avançament electoral que va decretar el president Pedro Sánchez després del fracàs pressupostari, ha fet coincidir la campanya electoral amb la Setmana Santa. Així, a Barrabàs, les processons i les mini vacances, hi afegim aquest any els mítings electorals. També tenim el ressò del judici del procés o les primeres intervencions dels candidats empresonats. Les darreres em recorden els presos indultats per Setmana Santa… Qui sap, potser acabarem trobant a faltar la santedat d'aquelles setmanes santes en què no cantaven ni els cucuts.

Així, serà fàcil veure els candidats afins a la Setmana Santa fent de portants en els passos de les processons. Pablo Casado ja ho ha fet. Una intromissió que les confraries s'agafaran, suposo, amb resignació cristiana. La Junta Electoral Central, la gran protagonista de les eleccions del 28-A, posats, hauria d'actuar i prohibir que els polítics facin servir la Setmana Santa per fer campanya electoral. A veure, si fan la rucada de prohibir expressions com "exiliats" o "presos polítics", amb més raó haurien de prohibir l'ús de la Setmana Santa per fer campanya electoral.

La Setmana Santa tampoc es deslliure dels mems. Un, que ha fet fortuna, diu: "Avui es commemora que fa més de 200 anys, Barrabàs va sortir absolt i Jesús va quedar empresonat; el que demostra inequívocament que el jutge era espanyol".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides