El Consell d’Europa estudiarà si Espanya vulnera la llibertat d’expressió de polítics presos

L'assemblea del consell està preocupat "pel creixent nombre de polítics processats per declaracions efectuades en l'exercici del seu mandat, en particular a Espanya i Turquia"
Consell d'Europa
Consell d'Europa

L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa elaborarà un informe per estudiar si s'estan vulnerant la llibertat d'expressió dels polítics empresonats a Espanya i Turquia, segons avança La Vanguardia.

La Comissió d'Assumptes Jurídics i Drets Humans exposa en una moció la seva "preocupació pel creixent nombre de polítics nacionals, regionals i locals processats per declaracions efectuades en l'exercici del seu mandat, en particular a Espanya i Turquia", tot i que el text no parla en cap moment del conflicte polític català.

L'informe basarà en part les seves conclusions en dues resolucions aprovades anteriorment per la mateixa Assemblea, "Definició de pres polític" del 2012 i "Mantenir separada la responsabilitat política i penal" del 2013.

La moció titulada "Deurien els polítics ser processats per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat?, apel·la a la Comissió de Venècia, que estipula que l'objectiu principal de la immunitat parlamentària és la protecció fonamental de les institucions parlamentàries i la garantia, "igualment fonamental, de la independència dels representants triats perquè puguin exercir les seves funcions democràtiques de manera efectiva sense por de la ingerència del poder executiu o judicial".

Els signants recullen també que la Comissió de Venècia va posar l'accent que "la llibertat d'expressió dels membres del Parlament és una part essencial de la democràcia" i que "la seva llibertat d'expressió ha de ser àmplia i ha de protegir-se també quan parlen fora del Parlament. Això s'aplica també, i especialment, als parlamentaris que pertanyen a l'oposició i les idees de la qual difereixen molt de les de la majoria".

La iniciativa està signada per 24 membres de cinc dels sis grups que conformen actualment la Cambra, 16 diputats del Grup dels Socialistes, Demòcrates i els Verds, 4 del Partit Popular Europeu, 2 de l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), 1 de l'Esquerra Europea Unificada i 1 dels Conservadors Europeus.

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari