L’estabilitat del govern d’Espot passa per un gir més conservador de la mà de Pintat

DA perd la majoria absoluta i el suport de les parròquies més habitades
Xavier Espot
Xavier Espot

Els resultats de les eleccions generals celebrades a aquest diumenge a Andorra van amargar el triomf de Demòcrates per Andorra (DA) que, a banda de perdre la majoria absoluta, ha perdut el suport en les parròquies centrals, que són les que concentren el nombre més gran d'habitants: Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Però, sens dubte, la derrota més dolguda ha estat la darrera parròquia, que havia estat fins ara tradicional feu dels taronges. Tant Xavier Espot com Toni Martí són escaldencs. La important tasca realitzada en el Consell General per la socialdemòcrata Rosa Gili s'ha vist recompensada amb el suport majoritari dels electors.

L'estabilitat del futur executiu d'Espot passa necessàriament per l'acord amb la Tercera Via de Josep Pintat que representarà polítiques molt més conservadores que no ajudaran a legislar per implementar polítiques més socials, que ha estat la gran demanda en aquesta darrera legislatura d'una part important de la classe assalariada. Els resultats dels comicis van atorgar onze consellers generals a DA i quatre a la Tercera Via, que sumats tenen la clau de la governabilitat.

Els dos parlamentaris de Ciutadans Compromesos de la Massana, encapçalats per Carles Naudi, són insuficients perquè Espot pugui tirar endavant una legislatura tranquil·la i sense ensurts. La possibilitat de governar plegats amb la Tercera Via no hauria de suposar grans dificultats si s'aconsegueix un consens en un tema que per a Pintat és fonamental: l'acord d'associació amb la Unió Europea que obligarà als Demòcrates a reduir la velocitat de les negociacions.

Els demòcrates han patit una sangria important de vots fins i tot en parròquies com ara a Sant Julià de Lòria, on finalment han quedat relegats a la tercera posició per darrere de la coalició entre liberals i socialdemòcrates (d'Acord). En altres territoris com Encamp només 61 vots van atorgar la victòria a DA enfront d'Acord i a Ordino la diferència va ser de 57 paperetes. En aquestes darreres circumscripcions, si els Progressistes-SDP haguessin anat plegats haurien evitat el triomf del centredreta.

Només quatre de les set candidatures que van concórrer a les eleccions tindran representants en el nou Consell General. Els progressistes del SDP que lidera l'excap de Govern, Jaume Bartumeu, han quedat fora i tampoc hi seran presents Andorra Sobirana (Eusebi Nomen) ni Alfons Clavera d'Units pel Progrés d'Andorra.

Una nit electoral que va ser llarga amb una victòria agredolça per DA i una victòria dolça pel PS, en assolir el primer lloc a la capital i a Escaldes-Engordany.

(Visited 77 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari