Andorra, cau de la corrupció internacional

La constructora Odebrecht va pagar els suborns a través de la banca del Coprincipat
Crèdit Andorrà

Tres bancs del Coprincipat d’Andorra han servit per canalitzar els suborns que la constructora brasilera Odebrecht va pagar, durant anys, per aconseguir contractes d’obres públiques a l’Amèrica llatina. La Banca Privada d’Andorra (BPA), Crèdit Andorrà i Andbank van obrir i mantenir comptes corrents opacs a dirigents polítics i funcionaris de diversos països (Brasil, Perú, Panamà…) que formaven part d’aquesta enorme trama de corrupció i que van decidir amagar el botí de la rapinya al petit país dels Pirineus.

L’últim cas que s’ha destapat és el de Wellington Moreira Franco, exministre de Mines i Energia del Brasil, que, a instàncies de la Fiscalia, va ser detingut i empresonat a setmana passada, juntament amb l’expresident Michel Temer. A través del seu fill Pedro, l’exministre brasiler va obrir, l’any 2011, un compte a Crèdit Andorrà que figurava a nom de la societat panamenya Cape Brownsville SA. Aquí hi va desviar transferències per 1,5 milions de dòlars, procedents de suborns.

Malgrat ser una “persona políticament exposada” (PED), Crèdit Andorrà va acceptar-lo com a client. Poc després que esclatés l’escàndol Lava Jato al Brasil, l’any 2014, Wellington Moreira Franco va moure el seu tresor andorrà al Crédit Foncier de Mònaco (CFM), a nom de la societat Sudpro Inversions SA.

Ara fa quatre anys, el 10 de març de 2015, el FinCEN, organisme de Tresor nord-americà que lluita contra el blanqueig de diners i la delinqüència financera, va emetre una noticie denunciant les suposades pràctiques irregulars de la BPA. Aquesta noticie va provocar la fulminant intervenció i confiscació de la BPA als seus accionistes per part de les autoritats andorranes.

Però les investigacions derivades del macrosumari Lava Jato al Brasil i les seves connexions en altres països sud-americans han permès descobrir que no només la BPA havia canalitzat diners procedents d’activitats corruptes. També Crèdit Andorrà i Andbank -els dos principals bancs d’Andorra- van col·laborar activament en l’ocultació dels suborns pagats per la constructora Odebrecht i han posat el sistema financer del Coprincipat contra les cordes.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari