L’independentisme reuneix 120.000 persones a Madrid, segons l’organització

Segons la policia espanyola, els manifestants només han reunit 18.000 persones
Manifestació del 16 M a Madrid

Unes 120.000 persones, segons xifres dels organitzadors, només 18.000 segons la policia espanyola, s'han manifestat pel centre de Madrid aquest dissabte, convocades per entitats i partits sobiranistes catalans, però també per col·lectius d'arreu de l'Estat, per denunciar la judicialització del procés català i per reclamar una solució política al conflicte.

Just abans de l'inici de la marxa, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha resumit els objectius de la mobilització. Torra ha recordat l'existència de presos polítics i exiliats i ha carregat contra el "judici de la vergonya". Així mateix, ha reclamat que Espanya escolti el "clam de llibertat" de la protesta. "Seguirem defensant els drets civils, socials i a l'autodeterminació, com sempre hem fet", ha proclamat.

El president ha estat acompanyat a la manifestació per cinc membres del Govern, Elsa Artadi, Laura Borràs, Alba Vergès, Jordi Puigneró i Teresa Jordà.

Torra ha estat acompanyat tot moment d'una desena llarga d'agents de la policia espanyola, en un dispositiu del qual ni els Mossos ni l'organització "no n'estaven al corrent", segons fonts governamentals.

L'independentisme no ha recorregut sol el centre de Madrid. Entre els convocants -a banda de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP- s'hi han sumat col·lectius madrilenys, gallecs, andalusos i bascos.

Segons han informat els organitzadors, 500 autobusos plens s'han desplaçat fins a Madrid per transportar-hi els manifestants. També hi han anat almenys quinze trens AVE plens o gairebé plens. La idea era reeditar l'èxit de la marxa que es va fer a Brussel·les durant la campanya del 21-D del 2017, que va sumar fins a 45.000 persones a la capital europea.

Detenen a Madrid un membre de l'ANC
Jordi Alemany, secretari nacional de l'ANC, a on s'havia desplaçat per participar en la manifestació sobiranista. Alemany estava citat per declarar la setmana passada, el 7 de març, al jutjat d'instrucció número 4 de Girona, però no es va presentar. Després d'això, es va activar una ordre de detenció estatal, que s'ha executat aquest migdia a Madrid.

 

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari