Com proposa Graupera assolir la independència?

Jordi Graupera
Jordi Graupera

L'aspirant a l'alcaldia de Barcelona Jordi Graupera, independentista crític amb la gestió del procés efectuada pels dirigents del govern i dels grans partits favorables a la causa, ha exposat en un directe a YouTube​ -alguns fragments del qual s'han difós a Twitter– quina via proposa perquè Catalunya assoleixi la independència.

Advoca per la via unilateral, tot i que no és partidari d'emprar massa l'etiqueta perquè troba que genera tensions perjudicials per al moviment indepe. La seva proposta parteix de la premissa que "al final de la partida hi ha un espanyol amenaçant-te amb la violència".

Sosté que es tracta d'un farol perquè ja no existeix un context internacional adequat perquè Espanya, davant "cent, dos-cents mil persones en actitud de resistència pacífica",
enviï els tancs i aquests disparin. Segons el seu càlcul, "no poden pagar el preu de disparar", de manera que es demostraria "el farol de l'Estat espanyol". Aleshores, afegeix, "comença la negociació per repartir-nos els actius i el control del territori".

Abans, però, indica que els indepes han de superar el seu farol, el d'una sublevació que no s'ha consumat. Proposa arribar a aquest moment "amb les màximes forces possibles", per a la qual cosa descarta "estratègies d'ampliar la base", de "donar la raó a l'adversari" per rebre la seva estima, i de "fer veure que som republicans espanyols". Troba que "ens afebleix com a poble" i els fa "més vulnerables a les amenaces de violència".

Com a claus, advoca pel contrari: demostrar les conviccions i l'existència d'un conflicte sense renúncies, i cercar "aliances internacionals dures", les dels "interessos que poden tenir en Catalunya" i "protegir-los" (en contraposició a "aliances toves", que associa amb la "propaganda"), així com guanyar terreny a l'Estat en totes les institucions, incloent-hi "part de la casta funcionarial" i "institucions culturals que estan controlades pel patriciat que depèn de l'Estat que hi ha a Barcelona".

Sobre el farol indepe de la sublevació, apunta que ja ha estat desactivat i l'Estat sap que els líders del moviment no estan disposats a plantejar una sublevació. De les seves paraules, així doncs, es desprèn que la seva via depèn d'un canvi de mentalitat dels líders polítics i de reactivar l'anomenat esperit de l'1-O per convertir el farol indepe en la sublevació massiva que preconitza.

Alhora, proposa una conquesta institucional i suggereix una derivada geopolítica que, aparentment, coincideix amb la que va proposar un altre indepe del sector dur, Hèctor López Bofill. Aquest professor de dret va defensar, en una tirallonga de tuits publicada l'any 2014, una "estratègia política basada a trobar aliats tot oferint satisfer els seus interessos sense moralismes sobre els seus governs".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides