El candidat de DA a les eleccions andorranes, embolicat en un afer de drogues

Xavier Espot era jutge quan la policia va intervenir al seu company dues paperines amb cocaïna i amfetamines
Xavier Espot

Les eleccions generals del pròxim 7 d’abril al Principat d’Andorra tenen, en principi, un candidat favorit: Xavier Espot, fins ara ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, que encapçala la llista nacional de Demòcrates per Andorra (DA), el partit que ha governat el país els últims vuit anys. Però la biografia de Xavier Espot té una gravíssima taca que, en qualsevol altre estat europeu, mereixeria una sanció pública.

L’ara candidat de DA va ser enxampat i identificat, en companyia del seu amic Fabrice M., per una patrulla de la policia andorrana, la matinada del 6 de febrer del 2011, quan es trobava en l’interior d’un cotxe aparcat prop del club-discoteca Buda. Segons consta en l’atestat policial -aconseguit en exclusiva pel diari digital LA VALIRA, publicació dels  Pirineus del grup EL TRIANGLE-, els agents van intervenir dues paperines amb cocaïna i amfetamines a l’acompanyant de Xavier Espot, que va ser detingut.

La narració dels fets que figura en l’atestat policial és confusa i inversemblant. Segons el redactat de la denúncia, “al moment d’intentar adreçar-nos a ell (Fabrice M.) obrint-li la porta del conductor del vehicle, aquest en un gest espontani i nerviós en advertir la nostra presència ha extret de la butxaca esquerra de la seva jaqueta dos embolcalls que semblaven ser de cocaïna o speed-MDMA, fent remesa voluntària d’aquests a l’agent”. Molt estrany.

Fonts policials coneixedores d’aquests fets han explicat a EL TRIANGLE que la narració que consta en l’atestat no és exacta. En realitat, Xavier Espot i el seu amic estaven consumint drogues a l’interior del cotxe quan van ser enxampats per la patrulla de l’Àrea de Seguretat Pública i Proximitat Ciutadana, que ho van veure i per això van intervenir. Aquesta seqüència explica que es pogués procedir a la confiscació de les dues paperines d’estupefaents que portaven els ocupants del vehicle Volkswagen Golf.

Però, en el moment que van passar aquests fets, Xavier Espot, que pertany a una de les famílies més poderoses i influents del país, ja era una persona pública i notòria: concretament, exercia com a batlle (jutge) als tribunals andorrans.

El codi penal andorrà és molt clar. En el seu article 284 estableix que “el consum, la introducció o la possessió de droga tòxica per al consum propi s’ha de castigar amb pena de presó fins a un any o d’arrest. El tribunal pot imposar, a més, pena de multa fins a 1.200 euros”.

Xavier Espot, com a batlle en exercici, era perfectament conscient, aquella matinada del 6 de febrer del 2011, que estava cometent una il·legalitat: sabia que el seu company Fabrice M. tenia dues paperines amb droga dura, però no el va denunciar, com hauria estat la seva obligació, i més sent un jutge encarregat de fer complir la llei. Al contrari, la van compartir plegats, segons les fonts policials  consultades per EL TRIANGLE.

Que dues persones adultes surtin de festa i s’excitin amb el consum d’estupefaents és un fet d’allò més normal en la nostra societat i no tindria cap més importància. Però el codi penal andorrà diu el que diu i Xavier Espot era batlle quan van succeir aquests fets.

I això no és el més greu. L’atestat policial va ser degudament “edulcorat” per tal d’evitar un escàndol que, de ben segur, hauria comportat la separació de Xavier Espot de les seves funcions judicials i, per descomptat, hauria bloquejat la seva posterior carrera política, que ara culmina amb la seva candidatura a la presidència del govern d’Andorra.

Diu l’atestat policial: “En Xavier Espot  ens manifesta que desconeixia totalment que el seu acompanyant era posseïdor d’aquest producte”, circumstància que desmenteixen rotundament les fonts policials coneixedores dels fets consultades per EL TRIANGLE.

És a dir, Fabrice M. es va menjar el “marró” de la confiscació de les dues paperines de cocaïna i amfetamines i per això mateix va ser condemnat en un judici ràpid celebrat dies després a la Batllia. El seu sacrifici va tenir recompensa: va ser contractat per l’empresa familiar de Xavier Espot, Perfumeries Júlia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides