L’aplicació del 0,7% reforça la tasca solidària internacional de l’AMB

Els efectes devastadors del conflicte de Síria sobre els drets humans de la població afectada han focalitzat l’actuació de la cooperació metropolitana
L’acció internacional solidària de l’AMB és present en quatre c
L’acció internacional solidària de l’AMB és present en quatre continents, amb projectes per a la salvaguarda dels drets humans i la millora de la qualitat de vida de les persones.

La greu crisi humanitària que ha patit la Mediterrània oriental a causa del conflicte de Síria ha mobilitzat la major part dels esforços de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a través de la seva àrea d’Internacional i Cooperació. En aquest mandat s’han invertit més de 3,2 milions d’euros en projectes i convenis de cooperació i s’ha assolit l’objectiu de destinar-hi el 0,7% dels ingressos, en línia amb la recomanació feta per l’ONU.

Atendre la població afectada per aquesta guerra ha estat la prioritat de la institució metropolitana. Amb actuacions sobre el terreny, en les zones de Kobani i Alep, però també en països que han rebut l’impacte dels milions de refugiats (com el Líban o l’illa grega de Lesbos). Aquesta acció de cooperació de l’AMB s’ha concretat amb el desenvolupament de projectes per garantir els drets humans i millorar la qualitat de vida de les persones (proveïment d’aigua, sanejament, gestió de residus…).

En aquesta tasca, l’àrea d’Internacional i Cooperació ha comptat amb la col·laboració de tècnics d’altres departaments de l’AMB, així com d’ONGs i d’entitats locals. En la política de cooperació pel refugi, focalitzada a la Mediterrània oriental, s’hi han destinat el 51% dels recursos pressupostaris d’aquest departament de l’AMB.

 

Coordinació tècnica i local

L’AMB també ha donat suport tècnic i econòmic a dues àrees metropolitanes de països en vies de desenvolupament, amb l’experiència en els temes en els quals té competències. A Maputo (Moçambic), ha col·laborat en la posada en marxa de l’Agència Metropolitana de Transport i a San Salvador (El Salvador) –considerada la tercera conurbació més perillosa del món– en la consolidació d’espais públics segurs, equitatius i inclusius.

El Pla Director de Cooperació 2017-19, aprovat per l’AMB, és el que guia l’estratègia internacional de la corporació. S’ha tingut molt present involucrar en el seu desplegament els 36 municipis que formen part de la institució per tal d’optimitzar les seves accions en l’àmbit de la solidaritat.

En aquest sentit, també s’ha posat en marxa el programa Tenim drets, teixim llibertats per fomentar l’educació per a la ciutadania global, amb 168 accions i la participació d’11 municipis i més de 3.000 persones.

 

Actuació al camp 0039 de Markabta

L’àrea d’Internacional i Cooperació de l’AMB és present i opera en alguns dels punts més conflictius del planeta, allà on és necessària la solidaritat efectiva i l’ajuda humanitària. Un exemple és el camp 0039 de Markabta, a la perifèria de Trípoli (Líban), que acull refugiats que han escapat de la guerra de Síria. El Líban, territori fronterer amb Síria, va rebre –en els moments més crítics d’aquest conflicte bèl·lic– una allau de més d’un milió de refugiats, fet que va provocar un col·lapse de les infraestructures del país. L’AMB va focalitzar la seva ajuda en un d’aquests improvisats campaments d’acollida, en col·laboració amb la Creu Roja i les autoritats locals.

La institució metropolitana de Barcelona va fornir habitacles familiars per als desplaçats del camp 0039 de Markabta. També va procedir a la connexió i rehabilitació de la xarxa de sanejament, a la dotació d’equips d’emergència i a la construcció d’un local per als infants i joves de la diàspora siriana. L’actuació es va desenvolupar entre els anys 2016/17.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides