Pérez de los Cobos: “El dispositiu dels Mossos d’Esquadra va ser una estafa”

Reprodueix vídeo

En la seva declaració al Suprem pel judici de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va ser coordinador policial del referèndum, ha culpat els Mossos d'Esquadra d'incomplir la llei i facilitar l'1-O. Segons ell, "el disseny del dispositiu policial dels Mossos per l'1-O va ser una estafa".

Pérez de los Cobos, que continuarà declarant demà al matí després que el jutge del Suprem Manuel Marchena hagi decidit ajornar el final de la declaració per no allargar més la sessió d'avui, ha considerat que els Mossos van ser passius i no van impedir el referèndum, sinó que el van "permetre": "Crec que el dispositiu que es va establir des de la prefectura dels Mossos estava encaminat a facilitar el desenvolupament de la consulta en lloc d'impedir-la".

Segons el relat de Pérez de los Cobos, el dispositiu de dos agents dels Mossos per cada col·legi electoral era "insuficient, inadequat i ineficaç". La crítica no anava només pel nombre d'agents mobilitzats, sinó pel propòsit: "Encara que n'hi posessin 40.000, si miren cap al lloc contrari, no serveix per res. Era més important el concepte".

I no només va veure connivència amb el referèndum, sinó que ha posat exemples que anirien més enllà, com que deixaven aturar la votació per dinar i permetien que continués després, o que se situaven "de forma institucional" a la porta, com si fossin unes eleccions normals.

També ha esmentat que alguns agents dels Mossos es van dedicar a impedir la feina de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. Ha parlat també de coordinació entre els agents i els convocants del referèndum.

Com han fet altres testimonis, el coordinador policial de l'1-O s'ha referit a les "muralles humanes" que hi havia als punts de votació, fins i tot amb "gent encaputxada". A més, ha destacat que en alguns col·legis es va fer servir gent gran o menors com a "escuts".

Pérez de los Cobos ha definit l'actuació dels cossos policials com a "exquisida" i ha negat que hi hagués càrregues.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Noticias relacionadas

Hoy destacamos

Deixa un comentari

Notícies més llegides