Bayona i Muro contradiuen els expresidents del Parlament

L'exlletrat major i el secretari general entenen que no es pot admetre a tràmit una proposta en contradicció amb la Constitució
Antoni Bayona

Antoni Bayona, exlletrat major del Parlament, ha comparegut aquest dilluns com a testimoni en el judici a l'1-O que se celebra al Tribunal Suprem. "Hi havia el deure de no admetre i no tramitar i crèiem que s'havia d'alertar de les conseqüències de segons quines decisions es prenguessin". Amb aquesta frase, Bayona ha defensat les seves posicions durant el tram final del procés a la cambra parlamentària.

Segons Bayona, es va advertir per part dels lletrats "de les responsabilitats penals que incorrien els membres de la Mesa si admetien a tràmit les propostes" que consolidaven les passes cap al referèndum. "Els serveis jurídics coneixíem les resolucions del Tribunal Constitucional", ha al·legat. "Jo vaig advertir de paralitzar totes aquelles propostes contràries", ha defensat.

Bayona també ha asseverat que la Mesa "sí que pot inadmetre propostes per qüestions de fons, no només formals". Una tesi que topa amb un dels arguments de la defensa de Forcadell que al·lega que no podia fer de "censor" de les iniciatives.

En el tram final de la legislatura, l'exlletrat major es va mostrar fins i tot contrari al procés sobiranista, amb diversos informes fora del Parlament. Un posicionament que topava amb un informe firmat pel mateix Bayona de 2014, que ha brandat Francesc Homs en el seu interrogatori, amb què defensava el dret a decidir.

En termes similars s'ha pronunciat el càrrec administratiu de més alt rang al Parlament, el secretari general Xavier Muro. No ha volgut que la seva imatge s'emetés per televisió. Muro ha contradit l'argument dels expresidents del Parlament que han passat per la sala del Tribunal Suprem amb què al·legaven que la Mesa no pot censurar les iniciatives parlamentàries si no és per defecte de forma.

En aquest sentit, ha assegurat que va advertir per escrit i verbalment, de l'obligació de respectar les resolucions del Tribunal Constitucional sobre el procés independentista.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides