Urkullu diu que Rajoy era reticent al 155 i Puigdemont, a la DUI

El lehendakari atribueix a l'expresident espanyol un actitud poc proactiva "per redreçar la situació" i a l'expresident de la Generalitat, un canvi de parer per les pressions
Iñigo Urkullu
Iñigo Urkullu

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha comparegut com a testimoni al Tribunal Suprem per exposar el seu paper de mediador entre els governs d'Espanya i de la Generalitat just abans de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El mandatari basc ha assegurat que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va cercar "fins a l'últim moment" el diàleg entre governs i que no volia fer una declaració unilateral d'independència (DUI). De fet, ha dit que l'expresident català lamentava la pressió que rebia dels manifestants concentrats a la plaça de San Jaume i de Junts pel Sí, el seu grup parlamentari, una pressió amb la qual Urkullu ha associat el fet que Puigdemont es fes enrere de la seva intenció de convocar eleccions al Parlament de Catalunya.

De l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha explicat que no va tenir "una actitud proactiva" per "redreçar la situació" ni va donar les garanties sol·licitades per Puigdemont per convocar eleccions. També ha indicat que no era partidari d'aplicar l'article 155 de la Constitució, amb què va acabar destituint Puigdemont i el seu govern.

Aquest dimecres, durant la seva declaració com a testimoni, Rajoy havia negat l'existència de mediadors en el marc del procés, però Urkullu ha afirmat que ell va assumir aquest rol i que "en cap cas vam estar parlant del dret d'autodeterminació".

Al contrari que el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que no ha saludat l'exconseller Santi Vila, el lehendakari ha saludat els encausats però només ha encaixat mans amb Vila, de qui ha dit que va rebre una sol·licitud d'intermediació el 4 d'octubre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides