Què tenen en comú els passats de Carles Puigdemont i Oleguer Pujol?

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Tant l'expresident Carles Puigdemont com Oleguer Pujol, el fill petit de l'expresident Jordi Pujol, apareixen citats i associats a unes circumstàncies molt similars en el llibre Yo confieso: 45 años de espías, que recull les memòries de l'espia Mikel Lejarza –conegut com El Lobo i famós per haver-se infiltrat a ETA-, escrites pel periodista Fernando Rueda.

El context és el de l'operació que el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón va ordenar el 1992, abans dels Jocs Olímpics de Barcelona, contra independentistes als quals vinculava amb Terra Lliure. Aquest no és només un dels episodis més controvertits de la història catalana recent, sinó també el marc d'una de les pàgines menys detallades de la biografia de l'expresident Puigdemont.

Segons un fragment d'aquest relat que ha publicat El Español, Lejarza va reclutar un noi de Manresa a qui anomena Chema, i va fer que s'infiltrés a Terra Lliure. Chema, segons aquestes memòries, va informar Lejarza que "aquí està ficat tot quisqui, fins i tot el fill de Pujol. Tenen un pla molt fort, posaran bombes, mataran".

Lejarza diu que l'operació Garzón va sortir "perfecta". D'Oleguer Pujol, que el 1992 va fer 20 anys i era un dels promotors de la campanya independentista "Freedom for Catalonia", explica que la seva presència no només la va reportar el seu infiltrat, Chema, sinó que també va corroborar-la "el cap operatiu del servei". El fet que el CESID havia tingut Oleguer Pujol sota la lupa ja va suggerir-lo el polític socialista Joaquim Nadal el 1995, com van recollir els periodistes Jordi Oliveres i Fèlix Martínez en el seu llibre ¿Quién es Jordi Pujol?

El benjamí dels Pujol Ferrusola, assenyala el llibre de Lejarza i Rueda, va marxar a França i la seva vinculació "es va callar per ser fill del president de la Generalitat catalana". Pel que fa a Puigdemont, també l'ubica "en aquests ambients" i diu d'ell que era "un més entre tots els que estaven controlats, i es va treure del mig". "Es va ensumar l'operació policial, es va demanar un any sabàtic a la seva feina i va tocar el dos d'Espanya. Va ser llest. Van fer veure que Jordi Pujol estava en contra de l'independentisme i allà es va quedar el tema", afegeix també.

Lejarza explica que dos comandaments del CESID (l'agència d'intel·ligència espanyola predecesora del CNI) li van dir l'any 1989 que la seva prioritat era anorrear la presència de Terra Lliure a Catalunya perquè s'havien de celebrar amb tranquil·litat els Jocs Olímpics del 1992.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides