1-O: ‘La millor defensa és un atac’

Els advocats dels acusats aprofiten les qüestions prèvies per llistar greuges en el primer dia del judici del procés
Els 12 acusats del procés al Suprem
Els 12 acusats del procés al Suprem

Aquest dimarts ha començat al Tribunal Suprem el judici contra els líders independentistes acusats, entre altres delictes, de rebel·lió i sedició per l'organització del referèndum de l'1-O i la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017.

Els 12 acusats, que feia molt temps que no apareixien en públic, s'han assegut tots junts als seients centrals de la sala, reservats per a ells, però un cop s'hagin resolt les qüestions prèvies, alguns seuran a prop dels seus advocats.

Després que el president del tribunal, Manuel Marchena, hagi obert el judici oral, Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva, ha estat el primer d'intervenir. Ha assegurat que la Constitució espanyola protegeix l'expressió de la dissidència, però que en aquest judici s'està criminalitzant, i que això inclou el dret d'autodeterminació.

En el seu torn, Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn i de Meritxell Borràs, ha demanat que la causa contra el major Josep Lluís Trapero sobre els mateixos fets que instrueix l'Audiència Nacional, s'inclogui en aquesta causa.

Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, ha posat en dubte la imparcialitat del jutge instructor d'aquesta causa, Pablo Llarena. Pina ho ha dit fent referència a expressions que ha fet servir aquest jutge durant la instrucció, en les quals es presentava com a víctima, i que això podria acabar comportant la nul·litat de tota la causa.

La sessió s'ha reprès a la tarda amb la intervenció de Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart, que ha denunciat que s'hagi arribat al judici "sense que el sumari estigui complet". L'advocat ha denunciat també que es jutja Cuixart per haver "buscat l'adhesió de la ciutadania a una demanda política de referèndum" i per haver participat en "manifestacions pacífiques".

La defensora de Carme Forcadell, Olga Arderiu, s'ha refermat en la idea que el tribunal competent per al cas és el Superior de Justícia de Catalunya i ha remarcat que l'idioma no seria un problema allà. La lletrada ha fet notar que, dels membres de la mesa del Parlament que van a judici, Forcadell és l'única de la causa que s'ha quedat el Suprem.

En representació de Dolors Bassa ha intervingut l'advocat Mariano Bergés, que ha denunciat que van tenir "dues hores per analitzar 99 pàgines de la interlocutòria de processament" de Bassa o que se'ls han denegat diligències.

Judit Gené és l'advocada que defensa Meritxell Borràs, i ha assegurat que l'acusació popular, que exerceix Vox, no té fonament per acusar la seva clienta de pertinença a grup criminal.

Com han fet altres defenses, l'advocat de l'exconseller de Justícia, Carles Mundó, ha manifestat que se'ls han vulnerat drets perquè la causa ha incorporat elements de la investigació del jutjat número 13 de Barcelona del qual no són part.

Ha tancat la primera sessió del judici Pau Molins, l'advocat de Santi Vila, que ha justificat que el seu client hauria de ser jutjat a Catalunya perquè no era diputat i, a més, va deixar el govern abans de la declaració d'independència.

D'altra banda, milers de persones han acudit a la crida de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per mobilitzar-se arreu del país en contra del judici, amb el lema "L'autodeterminació és un dret".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat d'"acte de revenja contra un poble que va decidir decidir" el judici de l'1-O contra els líders independentistes, al qual ha assistit. D'altra banda, Torra ha reclamat que l'executiu de Pedro Sánchez "torni a la taula del diàleg".

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.