Comença el judici del segle

Amb un clima d'alta tensió, arriba la setmana de l'inici de la causa de l'1-O, amb mobilitzacions i interès internacional
Cuixart i Sànchez abans de ser empresonats
Cuixart i Sànchez abans de ser empresonats

Amb un escenari polític d'extrema tensió, amb el trencament del diàleg entre la Moncloa i la Generalitat, la mobilització de la dreta, i amb més divisions que mai entre el bloc independentista, així s'arriba a la setmana de l'inici de judici pels fets de l'1 d'octubre.

Amb aquest clima i gairebé un any i mig després dels fets, el Tribunal Suprem (TS) es disposa a jutjar a partir de demà dimarts els esdeveniments ocorreguts a Catalunya el setembre i l'octubre del 2017, pels quals nou líders independentistes estan acusats del delicte de rebel·lió – agreujat en sis casos pel de malversació-, mentre altres tres ho estan per aquest tipus penal i el de desobediència.

Dotze són els processats: Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Turull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. Exceptuant els tres últims, que es troben en llibertat, els altres encausats fa més d'un any que estan en presó preventiva.

En el transcurs del judici compareixeran més de cinc-cents testimonis entre els quals destaquen l'expresident del Govern, Mariano Rajoy, l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La vista serà seguida, dins i fora d'Espanya, amb la màxima atenció, com el procés de rellevància històrica que és. Conscients d'aquesta importància, hi ha acreditats per seguir el judici un total de 600 periodistes de 150 mitjans de comunicació, entre espanyols i estrangers.

D'altra banda, a ningú se li escapa que el judici, que centrarà l'atenció els pròxims mesos, transcorrerà paral·lel a dues cites electorals: les eleccions municipals i les europees, que acaben d'enrarir l'ambient.

I amb el judici arriben les mobilitzacions. Demà mateix, data d'inici del judici, a les 12 del migdia hi ha prevista una aturada de 10 minuts als centres de treball, i a la tarda hi haurà manifestacions a les principals capitals catalanes.

El 16 de febrer hi haurà una manifestació a la Gran Via de Barcelona; també es convoca a sumar-se a la vaga general del dia 21 de febrer per fer una "aturada de país", i, per últim, s'ha fet una crida a manifestar-se el 16 de març a Madrid.
 

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari