L’empresari que ha contractat David Madí, sota la lupa de la Fiscalia i de la UDEF

David Madí, amb Artur Mas

David Madí, el cervell a l’ombra del procés independentista, ha estat fitxat per l’empresari valencià Eugenio Calabuig (Aguas de Valencia SA/Global Omnium) per impulsar l’expansió de la seva filial Aigües de Catalunya SA, de la qual ha estat nomenat president executiu. El qui va ser la mà dreta de l’expresident Artur Mas conserva encara molts ressorts de poder i d’influència a l’antiga CDC i ara els posa al servei d’Eugenio Calabuig –un empresari molt pròxim al PP valencià– per fer créixer a Catalunya la facturació del seu grup, especialitzat en la gestió integral del cicle de l’aigua.

Però David Madí –després d’haver estat acomiadat d’Endesa, Telefónica, Applus + i Deloitte per la seva implicació directa en el projecte secessionista– ha començat la seva nova aventura empresarial amb mal peu. La Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la policia, actuant a les ordres del jutjat n. 4 de Sagunt (València) va practicar, la setmana passada, diverses detencions i escorcolls en relació amb un presumpte frau de 24 milions d’euros en l’empresa que explota el subministrament i distribució d’aigua a la zona de Sagunt.

ON SÓN ELS 24 MILIONS D’EUROS

L’any 2009 el consistori d’aquesta ciutat valenciana, presidit aleshores per l’alcalde Alfredo Castelló (PP), va aprovar la constitució d’una societat mixta per a la gestió de l’aigua domiciliària, formada per l’Ajuntament (51%) i Aguas de Valencia SA, de l’empresari Eugenio Calabuig (49%). Segons l’acord signat, l’empresa mixta Aigües de Sagunt SA tenia previst generar uns beneficis de 24 milions d’euros durant la vigència del contracte que ingressarien a les arques municipals.

Però un informe del Tribunal de Comptes va detectar que aquests 24 milions d’euros s’havien esfumat. I no només això: Aigües de Sagunt SA havia fet un préstec de 12,5 milions d’euros al seu soci privat, Aguas de Valencia SA. Aquestes greus irregularitats van ser comunicades a la Fiscalia, que va obrir una investigació i un procediment judicial que actualment està instruint el jutjat n. 4 de Sagunt.

L’any 2016 la UDEF ja va fer una primera tongada de detencions i d’escorcolls –incloent-hi les oficines centrals d’Aguas de Valencia SA– en relació amb aquest presumpte frau. La setmana passada, la UDEF va fer set detencions més, entre les quals hi ha alguns regidors i exregidors de l’Ajuntament de Sagunt. La jutgessa instructora atribueix als implicats en aquest sumari, que ha estat batejat amb el nom d’operació Flotador, els delictes de prevaricació administrativa, falsedat documental i malversació de cabals públics. Entre els imputats hi ha també Francisco Zorrila, exdirector general d’Aguas de Valencia SA.

QUATRE ANYS DE PRESÓ

Eugenio Calabuig, el propietari d’Aguas de Valencia SA/Global Omnium i d’Aigües de Catalunya SA –l’empresa en la qual ara treballa David Madí– , està en el punt de mira de la justícia. El jutjat n. 1 de l’Audiència Nacional el manté com a imputat –juntament amb els seus germans– per l’espoli perpetrat al Banco de Valencia i a Bancaja. Està acusat d’haver provocat un forat de més de 30 milions en aquestes entitats financeres –que van acabar fent fallida– amb la venda sobrevalorada de les seves accions en el projecte immobiliari Costa Bellver, en plena tempesta per l’esclat de la bombolla especulativa.

En aquesta operació va comptar amb la plena complicitat de l’exconseller delegat del Banco de Valencia, Domingo Parra, i de l’exdirector general de Bancaja, Aurelio Izquierdo, que també estan imputats. La Fiscalia Anticorrupció demana quatre anys de presó per Eugenio Calabuig.

PAGAMENTS A IÑAKI URDANGARIN

El nom del propietari d’Aguas de Valencia SA/Global Omnium també apareix en el sumari del cas Noos, que ha acabat amb Iñaki Urdangarin, el cunyat del rei Felip VI, a la presó. Eugenio Calabuig va contractar els serveis del marit de Cristina de Borbó perquè li busqués oportunitats internacionals de negoci, cap de les quals va prosperar.

El nou amo de David Madí manté, a més, una dura pugna amb un dels seus germans, Enrique, per la distribució accionarial del grup i no ha dubtat a acomiadar-lo de l’empresa filial en la qual treballava.

EL NEGOCI DE L’ACM

En la seva nova funció com a president executiu d’Aigües de Catalunya SA, David Madí ha procedit a fitxar com a conseller delegat i director general de la companyia Marc Pifarré, fins fa poc secretari general de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Aquesta entitat, que presideix l’alcalde de Sallent, David Saldoni, compta amb 932 municipis de l’òrbita ‘indepe’ associats, a més de tots els consells comarcals de Catalunya i les quatre diputacions.

En els últims anys, i sota l’impuls de Marc Pifarré, l’ACM ha posat en marxa una potent plataforma de compres que posa a disposició de les institucions locals. Aquesta central de compres abasta un ampli ventall de productes i serveis (automòbils, informàtica, material d’oficina, maquinària, assegurances, gas, electricitat…).

L’OMBRA DE CARLES PUIGDEMONT

En principi, la compra majorista que fa l’ACM permet oferir bons preus als ajuntaments, però això entra en flagrant contradicció amb el principi de la lliure concurrència i de transparència en la despesa pública. Quins tractes té l’ACM amb les empreses que promociona en el seu catàleg d’ofertes als associats?

Marc Pifarré, que coneix molt bé com funciona aquesta central de compres, de ben segur que hi incorporarà l’empresa que l’ha fitxat, Aigües de Catalunya SA, per expandir el seu negoci. El seu càrrec com a secretari general de l’ACM l’ha assumit Albert Batalla, l’alcalde de la Seu d’Urgell, persona molt pròxima a Carles Puigdemont.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides