La Fiscalia investiga si Endesa ha comès un delicte ecològic al riu Flamisell

Obre diligències per l'assecament després d'una denúncia de la CUP
Borja Prado
Borja Prado, president d'Endesa

Endesa és objecte d'una investigació endegada per la Fiscalia de Medi Ambient motivada per una pèrdua de cabal del riu Flamisell, al Pallars Jussà. En concret, ha obert diligències per esclarir si la companyia elèctrica ha comès un delicte ecològic amb l'activitat de la central elèctrica de Capdella.

El 8 de gener, la CUP de la Vall Fosca va denunciar que durant unes hores s'havia assecat el riu i ara, segons l'ACN, la Fiscalia ha comunicat a la formació anticapitalista que obre diligències per determinar si Endesa ha incomplert les condicions de la concessió.

La central de Capdella té fixat un cabal ecològic per concessió de 1.000 litres per segon. La CUP ha denunciat que no s'està enviant al riu aquesta quantitat d'aigua i que quan hi ha una avaria o una parada no programada en alguna central del Flamisell "el cabal queda interromput i pràcticament s'asseca el riu".

Concessions vençudes
Com ha explicat recentment un informe de l'Observatori de la Sostenibilitat i ha recollit EL TRIANGLE (vegeu números 1317 i 1318, dels passats 26 de setembre i 3 d'octubre), el 24% de la producció elèctrica d'origen hidràulic depassa el límit de la concessió i hauria d'estar sota control públic.

Hi ha una desena de centrals que funcionen amb la concessió vençuda, vuit de les quals d'Endesa, de manera que més de la meitat de la producció d'aquesta companyia a Catalunya procedeix d'instal·lacions amb la concessió caducada. Una de les més antigues és, precisament, la de Capdella.

(Visited 71 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari