Site icon El Triangle

Els ‘pirates’ ataquen Begur

Imatge de la Pedrera s'Antiga de Begur

Jaume Reixach

Periodista de vocació i, per això mateix, fundador i editor d’EL TRIANGLE des de 1990. Militant de la causa per un Món millor
Totes les Notes »

El municipi de Begur, a la Costa Brava, pateix una sobtada agressió al seu patrimoni natural, ja molt malmès després de la febre especuladora urbanística desfermada durant la dictadura franquista. Sota l’actual mandat de l’alcalde Joan Loureiro (ERC) s’han desempolsat vells projectes que havien quedat aparcats arran de l’esclat de la bombolla immobiliària del 2007 i les màquines excavadores i les grues han tornat a proliferar en els boscos de les paradisíaques cales de Begur, sobretot Sa Riera però també Sa Tuna, Aiguablava, Montcal i fins a vint sectors més.

Aquesta nova invasió del ciment no només és un atemptat contra els valors paisatgístics de la Costa Brava. És sabut que els paradisos fiscals amaguen diners d’origen escabrós i, precisament, tres de les empreses que promouen destructors projectes immobiliaris a Begur estan vinculades accionarialment amb aquests refugis de ‘pirates’ de les finances internacionals.

La pedrera de S’Antiga va operar durant anys de manera irregular. En comptes de fer-ne la restauració, l’Ajuntament de Begur ha donat permís per construir-hi 24 habitatges de luxe. L’empresa promotora, Ses Negres SL, està administrada per Joan Gual, fill d’un exalcalde convergent de la localitat. De comercialitzar aquests xalets se n’encarrega l’empresa Bacanar SL, que, al seu torn, participa en la societat Albacsari Investments SL, de la qual són administradors mancomunats Joan Gual i la russa Maria Bulatova, resident a Marbella. L’accionista majoritari d’Albacsari Investments SL és el hòlding BC Alliance Inversions Ltd., radicat a Xipre –el paradís fiscal preferit dels russos– i que dirigeix la també russa Galina Smirnova.

Segons les sospites de la plataforma ecologista Salvem Begur!, l’exclusiva urbanització de S’Antiga es destinarà a allotjar grans oligarques russos. El preu de cada xalet ronda els dos milions d’euros.

Als voltants de la cala d’Aiguafreda, l’empresa Comercial Cap Sa Sal SL promou la urbanització de 70 hectàrees, amb la construcció de 260 habitatges i tres hotels. El 99,9% del capital d’aquesta empresa és propietat de l’holandesa Pil Corporation BV, que, al seu torn, està controlada per la societat Esridge Company NV, radicada al paradís fiscal de Curaçao. Darrere d’aquesta estructura offshore s’hi amaguen els interessos de la família colombiana Molano. Per la seva banda, l’empresa Stoneweg està construint 52 xalets de luxe a Sa Riera. Fundada a l’opaca Suïssa, el seu president té uns cognoms ben nostrats: Jaume Sabater Martos.

 

Exit mobile version