Qui marxa del Barça per pressions i interferències?

Sabine Paquer

La fugida de la responsable de la compliance officer del FC Barcelona, Sabine Paquer, s'ha confirmat des del club com una decisió de la pròpia executiva basada en la seva motivació personal i professional d’afrontar nous reptes. Aquesta versió, però, vol amagar la veritable raó per la qual la compliance ha decidit anar-se'n com més aviat millor, cansada que el seu treball s'hagi confós dins del propi club i el seu despatx s'hagi convertit en un malson per culpa de les tensions, enveges i confrontacions internes entre directius i executius.

La situació, insostenible per a una compliance que intentava fer la seva feina amb el rigor i la puresa exigits pel càrrec, ha derivat en intents de pressions, interferències i manipulacions que uns i altres han volgut forçar per desfer-se d’enemics interns i externs.

La prova és que, finalment, l'òrgan on van a parar les conclusions dels casos que estudia la compliance, la Comissió de Control i Transparència, ha passat en un any i mig de ser un instrument decoratiu i completament inservible a mantenir una activitat inaudita a la caça i captura dels que han comès algun tipus d'irregularitat.

El problema és que, tot i no disposar en molts casos de proves ni indicis, només suposicions, comentaris o acusacions malintencionades, a la compliance se li ha exigit formalitzar i presentar casos només amb l'objectiu terminal d'aixecar o deixar sospites sobre determinats empleats, exempleats, executius i directius.

Aquesta mala orientació de la compliance, que no ha volgut ser part d'un joc en certa manera perversa, ha coincidit amb l'etapa de la directiva Maria Teixidor al capdavant de la Comissió de Control i Disciplina; Teixidor ha derivat en un personatge amic de moure’s entre les ombres i d'afavorir que els seus propis companys de junta caiguin en desgràcia o en desprestigi. També, és clar, d'executius i empleats. Per alguna raó que per descomptat no s'entén aquesta directiva seria, arribat el cas, responsable d'enjudiciar als seus propis companys de junta si fossin denunciats.

El cas que més ha encallat el complex laberint dels vasos comunicants al voltant de la compliance officer és el de la denúncia contra l'exdirectiu Manel Arroyo, que va deixar la vicepresidència de màrqueting i comunicació al final de la temporada passada després que un exexecutiu finalment acomiadat, Gerard Guiu, presentés davant Sabine Paquer un plec de denúncies de les qual no es té notícia que hagi estat despatxat d'acord amb la tramitació prevista. Segurament perquè al produir-se la dimissió de Manel Arroyo l'expedient havia deixat de tenir sentit.

La manca d'absoluta de llibertat i independència ha estat, en definitiva, la causa principal de l'adéu de Sabine Paquer. Ara, la substitució està en mans de la pròpia Maria Teixidor, convençuda que si tria a la nova compliance officer aquesta vegada la podrà controlar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Noticias relacionadas

Hoy destacamos

Deixa un comentari