Finalment, la factura del gas no inclourà el cost del manteniment del Castor

El govern espanyol es fa enrere en la decisió de pagar 8,7 milions d’euros a Enagas
Projecte Castor
Plataformes del magatzem Castor

El govern espanyol ha fet marxa enrere en la seva pretensió inicial de pagar 8,7 milions d’euros a l’empresa Enagas pel manteniment de les instal·lacions del Castor, el projecte fallit de construir un magatzem de gas davant les costes de Castelló. Aquest projecte es va aturar el 2013 perquè va provocar centenars de terratrèmols a poblacions costaneres de Castelló i Tarragona.

En principi, una ordre ministerial incloïa el pagament d’aquests 8,7 milions d’euros, amb el risc que es repercutissin en la factura del gas. La Plataforma que es va oposar a la construcció d’aquest magatzem i que també lluita per evitar que s’indemnitzi a l’empresa promotora –ESCAL UGS- va posar en marxa la campanya #NoEnMiFactura perquè el govern retirés aquesta ordre i al final ho ha aconseguit.

A finals de 2017, el Tribunal Constitucional va anul·lar l’acord del Govern de Mariano Rajoy d’indemnitzar amb 1.500 milions d’euros ESCAL UGS però va deixar la porta oberta perquè es pagui a ENAGAS el manteniment del magatzem ara hibernat. La companyia gasista ja ha anunciat que recorrerà judicialment la negativa del govern a pagar-li un servei que inclou el segellament dels pous i la seva vigilància amb un vaixell i un helicòpter.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha justificat el seu canvi d’actitud perquè li ho va indicar la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. D’altra banda, els tres bancs que van facilitar el préstec perquè el Castor comencés els seus treballs -Santander, Caixabank i Bankia- també han presentat als tribunals de justícia una reclamació patrimonial contra l’Estat. De moment, però, els ciutadans no haurem de pagar més en la factura del gas pel fiasco del Castor.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari