Solvia al·lega qüestions de seguretat per la polèmica del tancament d’un pis amb tres menors a dins

El 30% dels pisos de Ciutat Meridiana, punt calent de l'emergència habitacional, estan en mans de bancs o immobiliàries
Ciutat Meridiana

A 'Villa Deshaucio', com es coneix al barri de Ciutat Meridiana, els desnonaments han anat un pas més enllà en un gir que podia haver estat dramàtic però que ha quedat en un ensurt. Com ja és habitual Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell, ha canviat pany i porta, sense avisar ningú, d'un dels seus pisos. Però en aquest cas aquesta mesura s'ha fet sense cap control i tres menors van quedar atrapats, la vigília de reis, en el pis ocupat que comparteixen amb la seva mare. La vergonya i indignació dels veïns ha fet que mossos obri una investigació per saber si l'actuació va ser legal.

Avançant-se a la investigació oberta pels mossos d'esquadra, sobre l'actuació dels serrallers que van posar un cadenat en un pis ocupat de Ciutat Meridiana, deixant a l'interior tres menors, el Banc de Sabadell s'escuda en què els mateixos veïns havien alertat que hi havia moviment al pis, i que per "seguretat" van enviar els serrallers a canviar la porta i tancar el pis. El problema va arribar quan, efectivament, van fer el canvi però sense assegurar-se si hi havia algú a dins del pis "els nois es van adonar quan van sortir a comprar alguna cosa per esmorzar i van veure que no podien sortir de casa. Llavors van trucar molt espantats la mare, qui va avisar a emergències socials i van donar avis als bombers que van aconseguir treure el pany", afirma Filiberto Bravo, representant de l'associació de veïns Ciutat Meridiana.

La nit de reis, a Ciutat Meridiana, va tenir un regust amarg. Ni joguines, ni dolços, sinó un cadenat a la porta d'un dels més de 200 pisos que hi ha ocupats al barri. "No és un fet aïllat, als desnonaments és habitual que els serrallers vinguin i posin cadenat o porta de ferro i llest, de vegades avisen, de vegades no, o ho fan quan la gent està treballant. El que passa és que ningú es va assegurar si hi havia algú a dins de l'habitatge", assegura Filiberto Bravo. Un fet que corroboren els nens, que asseguren que no van sentir ningú trucar a la porta. El canvi de pany es va fer cap al tard, del dia 4 de gener i els nens s'hi van trobar tancats al matí, quan es van aixecar. Van passar la nit tancats en un pis que es podria haver convertit en una ratera, un fet que ha fet saltar les alarmes, sobretot després de l'incendi al barri de Sant Roc a Badalona en què han mort vàries persones. Passat l'ensurt inicial, i després que els bombers que aconseguissin obrir la tanca antiocupa, l'associació de veïns de Ciutat Meridiana i la plataforma per aturar els desnonaments han aconseguit aturar, de moment, el desnonament d'aquesta família i esperen una decisió de jutge "els quatre continuen en el pis, per què estem esperant la resolució del jutge. El propietari, en aquest cas Solvia, del Banc de Sabadell, els ha de denunciar i ha de ser un jutge qui doni l'ordre per procedir a un desnonament". La família, formada per la mare hondurenya, víctima de violència de gènere, i tres fills de 16, 12 i 5 anys havia ocupat el pis feia només dos mesos, "abans hi havia una altra família que van marxar a Santa Coloma per què van aconseguir un lloguer social", afirmen des de l'associació de veïns "aquesta nova família no la teníem controlada, hi eren des de feina molt poc". Veïns i associacions han aixecat la veu contra el que consideren un abús de poder del Banc Sabadell, "al voltant del 30% dels habitatges del barri són de bancs i altres entitats, uns 1100, i els desnonaments és un fet habitual, però així ha estat fora de tota mida", assegura amb contundència Bravo.

'Villa Deshaucio' és un dels barris amb una de les rendes més baixes de Barcelona i, potser, el que més desnonaments pateix "tenim entre 4 i 5 desnonaments al dia, i comptabilitzats uns 250 pisos ocupats per famílies o persones que no tenen una altra manera d'aconseguir un pis. El problema és que no hi ha suficients pisos per acollir a totes les emergències socials que es presenten", afirma Bravo. A la precarietat econòmica s'ha de sumar la pobresa energètica que pateix una bona part dels veïns del barri i la pujada dels lloguers, on la mitja per lloguer un pis és de 500 euros, un 12,9% més que l'any 2017, un fet que dispara, encara més l'emergència habitacional.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides