La cap de l’Assessoria Jurídica de Presidència de la Generalitat és una fundadora de Ciudadanos

Quim Torra

El president Quim Torra habita en una dimensió ultraterrenal, però el dia a dia del Palau de la Generalitat és molt més prosaic i complex. De ben segur que el Molt Honorable no sap, per exemple, que l’advocada en cap de l’Assessoria Jurídica del departament de Presidència, Mercè Nieto Garcia, és una de les fundadores de Ciudadanos.

Quan s’assabenti que una de les seves màximes col·laboradores procedeix de Ciudadanos –l’enemic n. 1 de Quim Torra, i viceversa- potser li agafarà un atac de nervis. No endebades l’Assessoria Jurídica és un càrrec molt estratègic que guia, orienta, frena, modula i condiciona les decisions que acorden els polítics, en aquest cas el departament de Presidència de la Generalitat -que comanda Elsa Artadi-, el sancta sanctorum del procés independentista.

En efecte, segons consta en els arxius, Mercedes Nieto García va participar en el congrés fundacional de Ciudadanos, celebrat a començaments del mes de juliol del 2006 a Barcelona, en el qual va ser escollit president del partit un aleshores desconegut Albert Rivera, un joveníssim advocat de només 27 anys. Per votació dels assistents, Mercedes Nieto García va ser elegida membre del primer consell general del partit taronja.

En l’ascensió de Mercè Nieto Garcia a la cúpula del poder català hi ha tingut molt a veure el seu marit, Xavier Urios, que al seu torn és el director general d’Assumptes Contenciosos del Gabinet Jurídic de la Generalitat, nomenat pel càrrec el 4 de juliol del 2017, en temps del president Carles Puigdemont i de la consellera de Presidència, Neus Munté.

Tot i que el director del Gabinet Jurídic és Francesc Esteve –fill de l’expresident de la Diputació de Barcelona i exalcalde de Martorell, Salvador Esteve-, Xavier Urios actua, de fet, com a número 2 d’aquest organisme, amb àmplies facultats decisòries. Per ell passen, per exemple, els nomenaments de tots els caps de les assessories jurídiques dels departaments de la Generalitat, que són persones de la seva confiança, entre les quals la seva dona.

El tàndem Xavier Urios & Mercè Nieto té un gran poder en el sottogoverno de la Generalitat i això provoca –segons ha pogut constatar EL TRIANGLE- moltes malfiances i malestar en els càrrecs independentistes de l’administració catalana, que els consideren un fre i un obstacle. El nom de Xavier Urios ha aparegut en les investigacions que mena la Guàrdia Civil, per ordres del Jutjat n. 13 de Barcelona, sobre els preparatius i l’organització de l’1-O, si bé no ha estat imputat.

Qui si que ho està és Francesc Esteve, el cap del Gabinet Jurídic, però per la seva anterior condició de secretari general del departament de Governació, en l’època de la consellera Meritxell Borràs. Està acusat d’haver gestionat una licitació per la compra d’urnes, que suposadament havien de servir pel referèndum de l’1-O.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides