L’oposició treu foc pels queixals

Sánchez i Torra acorden cercar una “proposta política d’ampli suport” en el marc de “la seguretat jurídica”
Pedro Sánchez i Quim Torra
Pedro Sánchez i Quim Torra

La líder de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, ha rebutjat els termes expressats en el comunicat conjunt dels governs espanyol i català, emès després de la reunió que han mantingut aquest dijous els respectius presidents, Pedro Sánchez i Quim Torra.

Arrimadas troba que el text “evidencia que Sánchez ha abandonat definitivament a milions de catalans per acontentar Torra”. La cap de l’oposició i líder de Cs a Catalunya considera “indignant i molt trist que el govern d’Espanya assumeixi els mantres separatistes i ens torni a vendre per seguir a la Moncloa”. Per a Albert Rivera, el president de Cs, la imatge de Sánchez amb Torra és “la imatge de la humiliació”.

El comunicat conjunt expressa que ambdós governs coincideixen en “l’existència d’un conflicte sobre el futur de Catalunya” i en una aposta pel “diàleg efectiu que vehiculi una proposta política que compti amb un ampli suport de la societat catalana”, per bé que discrepen sobre l0“origen, naturalesa i vies de resolució” del conflicte.

Així mateix, els executius de Sánchez i Torra indiquen que per “garantir una solució”, es comprometen a potenciar “els espais de diàleg que permetin atendre les necessitats de la societat i avançar en una resposta democràtica a les demandes de la ciutadania de Catalunya en el marc de la seguretat jurídica”, sense citar explícitament ni l’Estatut ni la Constitució.

El líder del PP català, Alejandro Fernández, precisament, ha considerat “molt significatiu que l’independentisme es negués a incloure la paraula Constitució espanyola en el seu comunicat”, la qual cosa ha associat amb el “mètode Zapatero”, que ha titllat de “desastre”. Fernández assenyala que “no es pot acceptar com a interlocutor” el govern de Torra. 

El president del PP, Pablo Casado, diu que li causa “pena veure Sánchez saludar un president autonòmic amb un protocol pràcticament de cap d’Estat, en una reunió negociada com si fos entre dues ambaixades”.

La consellera i portaveu del govern català, Elsa Artadi, per la seva part, ha assegurat després de la reunió que “nosaltres sempre parlem del dret a l’autodeterminació”, amb el qual expressava un compromís ferm, però no ha parlat d’independència. La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha rebutjat l’existència del dret a l’autodeterminació en el cas català i ha manifestat que un referèndum “no resol el problema”.

Lectura mediàtica
Pel que fa a l’impacte mediàtic del comunicat, la premsa editada a Madrid, excepte mitjans com El País, ha carregat contra el text i contra el president del govern espanyol. Segons El Mundo, per exemple, “Sánchez es rendeix a Torra”, tot destacant que no cita la Constitució. Del mateix parer és l’editorial de l’ABC: “Pedro Sánchez es ven a Torra”.

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari