La comarca de l’Anoia vol deixar de ser l’abocador de les deixalles de Barcelona

Polèmica per l’ampliació de les instal·lacions de Can Mata

La pusil·lanimitat i complicitat dels polítics locals han fet que la comarca de l’Anoia s’hagi convertit en el destí dels residus urbans de l’àrea metropolitana de Barcelona, que s’aboquen, dia i nit, en el macroabocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola. A més, el municipi de Castellolí acull un enorme abocador de residus tòxics.

Ara, la comarca comença a despertar d’aquesta llarga letargia que l’ha convertida en el femer de Catalunya. L’empresa CESPA (Ferrovial), que explota l’abocador de Can Mata, ha sol·licitat a la Generalitat una ampliació de les instal·lacions que, a la pràctica, suposa duplicar gairebé les actualment existents, amb l’obertura de quatre nous forats amb capacitat per a 4,5 milions de metres cúbics d’escombraries.

L’any passat, EL TRIANGLE ja va denunciar que el macroabocador de Can Mata estava gairebé ple i que en alguns punts superava la cota màxima que en el seu moment va autoritzar la Generalitat. El passat 5 d’octubre, el DOGC va publicar l’anunci d’informació pública d’una “modificació substancial de l’autorització ambiental” de l’abocador de Can Mata, proposada per CESPA.

Aquesta “modificació substancial” comporta ampliar la zona d’abocador en 17,3 hectàrees i es calcula que allargarà la seva utilització durant 11 anys més. Però, aquesta vegada, els veïns que pateixen més directament les molèsties de tràfec i pudors que ocasiona aquesta instal·lació han dit que ja n’hi ha prou i que el que cal és tancar-la.

Els ajuntaments de Masquefa, Piera i Esparreguera i el consell comarcal de l’Anoia han presentat al·legacions en el període d’informació pública. També la plataforma d’afectats per l’abocador de Can Mata ha tornat a alçar la veu per denunciar les nombroses irregularitats que envolten la gestió d’aquest abocador –com ara els residus de sals d’alumini i fibrociment que s’hi han llençat– i exigir la seva clausura.

Qui té mala peça al teler és l’alcalde d’Igualada (capital de l’Anoia) i president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que calla com un mort davant la creixent indignació veïnal.

(Visited 509 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari