Incertesa sobre el futur de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs

La ministra Teresa Ribera, declarada antinuclear, és partidària de limitar la vida útil a 40 anys
Central nuclear d'Ascó
Central nuclear d'Ascó

No només les principals autopistes de peatge de Catalunya que explota Abertis acaben les seves concessions en els pròxims mesos. També les tres centrals nuclears que hi ha a les comarques tarragonines tenen una data de caducitat molt propera: el mes de juliol del 2020, en el cas de Vandellòs i el mes de setembre del 2021, en el dels dos reactors nuclears d’Ascó.

L’empresa ANAV, participada per Endesa i Iberdrola, que explota les tres centrals catalanes, veu el seu futur amb preocupació. I és que l’arribada al ministeri de Transició Ecològica de Teresa Ribera, una declarada antinuclear, omple d’incertesa la seva continuïtat.

En principi, la ministra és partidària que les centrals nuclears tinguin un límit màxim de vida útil de 40 anys. Això encara donaria una mica de corda a les centrals que hi ha a Catalunya, ja que Ascó I va entrar en funcionament el 1983; Ascó II, el 1985, i Vandellòs II el 1987. Això vol dir que, si s’aplica el principi dels 40 anys, la seva explotació es podria perllongar fins al 2023, 2025 i 2027, respectivament.

ANAV va presentar l’any passat la documentació per sol·licitar una pròrroga de 10 anys, un cop vencin les llicències actualment en vigència. Però el director de l’empresa, José Antonio Gago, és molt escèptic que s’aprovi aquesta ampliació a 10 anys i, en tot cas, espera que l’anunciat Pla Nacional d’Energia i Clima que ha de presentar el ministeri de Transició Ecològica aclareixi el panorama.

En tot cas, aquesta incertesa sobre el futur de les centrals nuclears catalanes té un efecte tangible sobre la plantilla que hi treballa. Segons ha explicat José Antonio Gago, hi ha molts tècnics qualificats que treballen per ANAV que han plegat en els últims mesos per marxar als Emirats Àrabs Units, on hi ha en construcción el complex atòmic de Barakah. 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides