El Barça és víctima de les dues cares del cruyffisme

La família s’aixopluga sota la Fundació del Barça mentre Mediapro dispara contra la junta directiva
Homenatge a Cruyff a Mediapro el 13 de novembre passat
Homenatge a Cruyff a Mediapro el 13 de novembre passat

La relació de la directiva del Barça amb l’entorn familiar i el llegat de Johan Cruyff s’ha convertit en un estrany joc d’equilibris dominat per l’obsessió del vicepresident Jordi Cardoner de mantenir la relació més cordial i estreta possible amb els seus hereus. És una forma d’intentar assegurar-se, si més no, que arribat el moment de governar o d’unes eleccions, aquest lobby cruyffista sobreviscut a la mort de Johan no serà un enemic temible a la trinxera contrària. Cardoner pensa que així esborrarà la batalla de fons i el foc creuat desfermat entre Sandro Rosell i Johan Cruyff després de les eleccions del 2010, és a dir entre el nou ordre i l’antic règim laportista del qual Cruyff va ser sempre ariet i combatent actiu.

Per això, a partir del 2015 i des de la presidència executiva de la Fundació del Barça, Cardoner va multiplicar gairebé per quatre les aportacions a la Johan Cruyff Foundation i a l’acadèmia Cruyff, que també serveixen per mantenir les filles de Johan, Susila i Chantal, convenientment remunerades per a tranquil·litat del seu germà Jordi, ara cap de família amb Danny Cruyff.

Quan Johan va morir, la imatge i el missatge d’un Jordi Cruyff reconciliat amb la junta de Josep Maria Bartomeu es va difondre al món des del Camp Nou, on es va acomiadar Johan amb honors i un funeral d’inequívoca harmonia. “Al final hi va haver una abraçada del meu pare amb el Barcelona”, va afirmar Jordi aquell dia.

Però en aquest postcruyffisme militen forces com Mediapro, l’empresa des d’on Jaume Roures es va servint del barcelonisme i des d’on s’ha impulsat un fòrum cruyffista per mantenir estretament viva aquesta relació.

També perquè aquest missatge, el cruyffisme, segueixi dominant ideològicament una part de l’opinió pública blaugrana i el fals estereotip que amb Cruyff va començar tot, quan la realitat situa la Masia i Oriol Tort en la concepció del futbol d’ADN blaugrana únic, tal com el coneixem. Mediapro segueix en guerra i vol ignorar que la família de Johan s’ha acollit amigablement a la generosa hospitalitat de l’actual directiva. Fa tot just unes setmanes des de Mediapro es va divulgar una falsa i manipulada oferta pels tittle rights del nou Camp Nou amb l’únic propòsit de deteriorar la gestió financera de Bartomeu. La resposta del club va ser dura, contundent i prou clara en el sentit que no podia seure a parlar amb algú –Jaume Roures– que està querellat amb el club.

Dies després, però, el mateix president Bartomeu i el vicepresident Cardoner van assistir a un homenatge de Mediapro, a la seu d’Imagina, amb Ernesto Valverde de protagonista. Ni van ocupar cadires de primera fila ni van ser benvinguts. Però van preferir passar una mala estona abans de ser acusats de donar l’esquena a Cruyff. Ja sap doncs Cardoner què l’espera per més que s’esforci a portar el club a la vora del servilisme amb el record de Johan Cruyff.

(Visited 59 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari