ERC reclama la reversió dels pantans que Endesa explota il·legalment

Són vuit centrals hidroelèctriques del Pirineu lleidatà amb una potència equivalent a la d’una nuclear
Central elèctrica de Talarn
Central elèctrica de Talarn

El grup d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha registrat una proposició no de llei perquè es recuperi la gestió i titularitat pública de les centrals hidroelèctriques del Pirineu que han exhaurit el termini de concessió. La proposta, que firmen els diputats Xavier Eritja i Joan Capdevila, es debatrà a la comissió de Transició Ecològica.

L'elèctrica italiana Enel, que controla el 70% d'Endesa (que al seu torn havia absorbit el 1999 les elèctriques Fecsa i Enher) ha acabat essent titular de vuit centrals hidroelèctriques amb concessions ja vençudes de fa anys: Cabdella, Seròs, Talarn, Camarasa, la Pobla, Sant Llorenç de Montgai, Gavet i Terradets.

“Fa anys que aquestes concessions haurien d'haver revertit a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre”, denuncia Xavier Eritja. Es tracta de l'organisme avui dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica que concedeix i gestiona les concessions.

Les vuit centrals hidroelèctriques d'Endesa-Enel al Pirineu que tenen concessions caducades “sumen una potència instal·lada de gairebé 800 Mw de potència, que equival pràcticament al mateix que genera un reactor nuclear”, recorda el diputat republicà.

Esquerra considera una greu irregularitat que es continuïn mantenint aquestes concessions, amb el consegüent benefici per a l’operadora que ja no n’hauria d’estar al front, i reclama recuperar-ne el control per traspassar-lo a qui correspon, que és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

El 10 d'octubre passat, el també diputat d'Esquerra Jordi Salvador va registrar al Congrés una bateria de preguntes sobre el tema al Govern espanyol, demanant resposta per escrit. De moment no ha rebut resposta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.