L’excomissari José Manuel Villarejo posa l’Estat espanyol contra les cordes

Amenaça de fer esclatar la “traca final” abans de Nadal per forçar la seva sortida d’Estremera, on està tancat des de fa més d’un any
Pepe Villarejo
Pepe Villarejo

Des de fa més d’un any, el 17 de novembre del 2017, l’excomissari José Manuel (Pepe) Villarejo està tancat a la presó d’Estremera, acusat dels delictes de prevaricació, suborn, blanqueig de diners i pertinença a una organització criminal. Aquest policia jubilat fa anar de bòlit els poders fàctics de l’Estat espanyol (empresaris, polítics, jutges, periodistes de renom…) i tots els que, en un moment o altre, han estat en contacte amb ell durant aquests últims anys tremolen.

I és que Pepe Villarejo, que actuava com un policia encobert –utilitzant l’empresa Zenyt, amb seu a la Torre Picasso, de Madrid–, tenia l’obsessió d’enregistrar totes les converses que mantenia, bé sigui presencialment o per telèfon. Aquest enorme arxiu oral, que recull moltes confidències que li han fet, en els últims anys, altes personalitats de l’Estat, ocupa 35 terabytes i consta de 400 carpetes.
 

Periodistes de confiança

L’Audiència Nacional, quan va llançar l’Operació Tàndem contra l’organització mafiosa encapçalada per Pepe Villarejo, va trobar aquests arxius sonors en un habitatge de seguretat que l’excomissari tenia a Madrid. Però sembla que hi ha una altra col·lecció d’enregistraments que no ha estat localitzada i això fa anar de corcoll els investigadors d’aquest escàndol de corrupció policial, política i judicial, que es considera el més greu de la història de la democràcia espanyola, per les implicacions que pot arribar a tenir. 

Pepe Villarejo tenia un grup de periodistes de confiança en diversos mitjans de comunicació madrilenys, als quals filtrava les “exclusives” que li interessava donar. Entre aquests, hi havia Eduardo Inda, Esteban Urreiztieta i Manuel Cerdán. Però els enregistraments que estan sortint a la llum pública, i que han fet tremolar les estructures de l’Estat, apareixen a la web moncloa.com, un diari digital creat el passat mes de setembre que dirigeix l’exredactor d’Interviú Joaquín Vidal, i que és propietat de l’empresari Alejandro Suárez. Fins ara, han sortit àudios explosius amb converses de l’excomissari amb Corinna zu Sayn-Wittgenstein (l’examant del rei emèrit, Juan Carlos I), amb l’actual ministra de Justícia, Dolores Delgado, i amb l’exministra de Defensa i exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, Ignacio López del Hierro.

Aquestes filtracions, segons és fàcil de deduir, són un xantatge que Pepe Villarejo envia, a través d’intermediaris, a les més altes instàncies de l’Estat per tal que el posin en llibertat. Fins ara ha complert fil per randa les seves amenaces i anuncia que, si no surt de la presó, “abans de Nadal hi haurà la traca final”.

Amic de Baltasar Garzón

En el món policial, a Pepe Villarejo –que havia estat destinat a la prefectura de policia de Via Laietana, a Barcelona– el consideraven pròxim al PSOE, en contraposició a la vella guàrdia policial franquista. Per això, l’exministre José Luis Corcuera li va permetre actuar com a policia encobert, i en temps del ministre Alfredo Pérez Rubalcaba va ser ascendit a comissari.

Les investigacions en marxa han permès constatar l’estreta relació que, de fa anys, uneix Pepe Villarejo amb l’exmagistrat i advocat Baltasar Garzón, un jutge estrella que va arribar a anar a les llistes del PSOE i que va ser expulsat de la magistratura poc després de destapar la trama Gürtel. Aquesta amistat s’ha traduït en fructífers negocis mancomunats on, més enllà dels principis deontològics, primava una insaciable passió pels diners.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.