Trump, ferit

Les eleccions de mig mandat als Estats Units han deixat el seu president ferit. A partir de la presa de possessió dels nous congressistes, Donald Trump tindrà més dificultats per aplicar la política que li passi pel cap. Fins ara ha fet i desfet al seu aire. Els congressistes republicans li han posat una catifa vermella a totes les seves pretensions. De tant en quan, algun representant republicà arrufava el nas davant les iniciatives del president però al final sempre s’ha imposat la seva voluntat. Si algunes de les seves propostes no s’han aprovat no ha estat perquè els republicans moderats s’hi oposessin sinó perquè tirar endavant determinades mesures exigia majories qualificades.

Que els demòcrates hagin obtingut la majoria al Congrés en aquestes eleccions es notarà. I no només perquè entre els seus nous congressistes hi hagi cares i perfils que representen tota una novetat a Washington. És el cas d’Alexandria Ocasio-Cortez, que, amb 29 anys, s’ha convertit en la dona més jove que accedeix a la Cambra legislativa en la història del país. Ocasio-Ortez, elegida pel districte catorzè de Nova York, va col·laborar en la campanya presidencial de Bernie Saunders, i traslladarà a la Cambra legislativa la filosofia progressista de qui podria haver canviat la cara dels Estats Units si ocupés el seient on ara seu Trump. També pertany a l’ala més progressista del Partit Demòcrata Rashida Tlaib, filla d’immigrants palestins i nova congressista per Michigan. A Washington també hi aniran en representació d’aquest partit la musulmana Ilhan Omar, que va fugir de la guerra de Somàlia i va viure quatre anys en un camp de refugiats a Kènia, la colombiana Catalina Cruz, que va viure deu anys sense documents als Estats Units, i les dones indígenes Deb Haaland i Sharice Davids.

Tot plegat, un seguit de trajectòries i pensaments que xoquen frontalment amb allò que representa l’actual president. Trump té encara sota control el Senat i la capacitat de governar i provocar a través de twitter. Però des de les eleccions del passat 6 de novembre va coix. Cal anar en compte perquè encara pot fer molt de mal. Té per davant dos anys com a president. I els animals ferits són perillosos. Però el món progressista dels Estats Units ha recuperat la il·lusió aquests dies. I molts que ens ho mirem de lluny, també.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides