El Consell de la República neix “amb el mandat de l’1-O”

L'expresident Puigdemont proposa avançar "per la via dels fets" cap a la república
El Consell de la República
El Consell de la República

El Consell per la República ja és una realitat. El nou organisme, presidit per Carles Puigdemont i dirigit per Toni Comín, s'ha presentat aquest dimarts al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat en un acte que ha comptat amb la presència del Govern en ple, encapçalat pel president Quim Torra, i de la plana major del sobiranisme, i les intervencions des de Bèlgica de Puigdemont i Comín.

En la seva intervenció, l'expresident Puigdemont ha anunciat la creació d'un registre ciutadà, i ha proposat "avançar per la via dels fets" cap a la República davant del "constrenyiment" que viu l'autonomia. "A nosaltres no ens poden aplicar el 155", ha dit el líder de JxCat.

Comín, per la seva banda, ha indicat que l'1-O es va exercir el dret a l'autodeterminació. "Com a poble, sempre hem tingut aquest dret. Però mai en tota l'època contemporània no l'hem exercit com aquell dia". Segons ell, "el Consell neix de la legitimitat que sorgeix del mandat de l'1-O". La missió, per tant, és "defensar el mandat" i "preparar la República". Per Comín, després de la votació de l'1-O "res pot ser igual".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l'encarregat de cloure l'acte. Ha reivindicat que "només amb la república" es podran establir "ponts estables i duradors amb la resta de pobles de la Península". "La independència no són banderes, himnes ni fronteres. La independència és futur, oportunitats i una porta oberta", ha destacat el dirigent de JxCat.

El Consell, ha dit, tindrà les "mans lliures" per treballar a favor de la independència a través de la internacionalització. Hi haurà una trobada de càrrecs electes a Bèlgica -previsiblement el 8 de desembre-, ha indicat, però la solució política -segons ell- ha de passar també per acabar amb la presó i l'exili.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides