Oriol Soler: “l’Estat havia decidit anar a la guerra”

L'empresari assegura que l'executiu de Puigdemont estava convençut que hi podrien haver morts en l'1-O
Oriol Soler a RAC1

Oriol Soler, editor i director general de Grup Som, va ser el director de campanya de la consulta del 9-N, de la campanya electoral de Junts pel Sí, i unes de les persones que va estar present en les reunions al Palau de la Generalitat amb l'aleshores president català, Carles Puigdemont, durant els dies àlgids del procés independentista entre el setembre i l'octubre del 2017.

Soler ha afirmat aquest dijous que "l'Estat havia decidit anar a la guerra i l'empresonament de Sànchez i Cuixart formava part d'aquesta guerra. A partir de l'1 d'octubre, l'Estat s'organitza i comença una guerra i ens ensenya que, com continuem, ens matarà".

En declaracions a RAC1, Soler ha afirmat que hi va haver divisió d'opinions entre els membres del govern de JxSí i ERC sobre la conveniència de fer la consulta de l'1-O, però que "el fet que l'Estat estigués disposat a fer servir la sang per aturar el que vingués, va condicionar de forma definitiva el que va passar entre el dia 1 i el 27".

Així, Soler assegura que el mateix dia de la consulta independentista "hi ha una reunió a Palau en què una persona molt important proposa aturar el referèndum i diu 'aturem el referèndum perquè aquests ens mataran'. Una altra persona diu que, si hi ha morts, no és responsabilitat seva. I una tercera persona més important dona la raó a la primera i diu: 'nosaltres no ho hem explicat això, hem explicat la revolució dels somriures, no vam dir que hi hauria sang'. I aquí s'obre un debat. No s'atura perquè es considera que és el més raonable".

Soler ha afegit que "el mateix debat que comença el dia 1, acaba el dia 26. Una part de la gent que hi ha allà pensa que hem d'anar fins al final per fer un cop de puny sobre la taula, i hi ha una part de la gent que creu que no estàvem preparats per aquest nivell de guerra i que hem de parar per recuperar forces. A les dues posicions hi ha gent d'ERC i gent de Convergència".

Aquest testimoni presencial de les reunions a la Generalitat afirma que "amb gent a la presó i amb exiliats, sembla una frivolitat que jo digui que tinc por", però que "hi ha hagut moments que ens han volgut fer passar por, (…) hi havia un helicòpter tot el dia sobre del Pati dels Tarongers i hi havia informes i trucades que ens deien que anaven per nosaltres".

Sobre l'organització de l'1-O, Oriol Soler assegura que "estava mil·limètricament organitzat de forma molt complexa, preveient molts escenaris", que "el cens universal no s'improvisa" i que els qui van concentrar-se a les escoles durant la nit prèvia tampoc va ser una qüestió espontània.

En aquest context, Soler ha afirmat que l'Estat va mentir a Puigdemont i el seu executiu, "perquè l'Estat és un mentider compulsiu", i com a exemple diu que "una vegada més ens tornen a enganyar, com el dia 10 d'octubre que es va aturar la declaració d'independència per obrir la porta a una negociació".

(Visited 217 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari