La Generalitat, a favor de legalitzar el cànnabis “com a mal menor”

L’objectiu del Govern es regularitzar els 900 clubs de cànnabis que hi ha a Catalunya
Consum de cànnabis
Consum de cànnabis

La setmana passada, Pablo Iglesias va obrir el debat sobre la legalització del cànnabis a Espanya. La proposta de Podemos arriba la mateixa setmana en què la venda de marihuana s'ha convertit en legal al Canadà. Però és o no és convenient legalitzar el consum de cànnabis? El debat s’ha instal·lat a Catalunya.

Des de la Generalitat ja fa temps que s’aposta per una regulació que ajudi al “control, la prevenció i la visibilització”. Així, el sotsdirector general de Drogodependències de la Generalitat, el doctor Joan Colom, afirma obertament que "estem a favor de la regulació" del cànnabis “com a mal menor”. Tot i això, remarca que "des de la perspectiva de la salut pública el cànnabis no és aconsellable igual que un consum de tabac o d'excés d'alcohol".

Segons Colom, la regulació dels 900 clubs de cànnabis que hi ha a Catalunya “sota uns criteris adequats” pot ajudar a conscienciar la població i a “fer una política de prevenció més directa de la que es fa ara”. En l’actualitat, alguns d’aquests clubs ja actuen sota uns criteris correctes, advertint dels efectes del cànnabis, però molts d’altres simplement ho fan com un negoci. A criteri de Colom, la regulació permetria establir una sèrie d’obligacions per als clubs, com la quantitat màxima a distribuir per un dia.

D’altra banda, la Generalitat desvincula la regulació d’un increment del consum. Reconeix, però, que l’edat és un factor important, ja que l’afectació del cànnabis per a una persona jove és més rellevant. Això no obstant, en l’actualitat el 85% dels ingressos d’adolescents en urgències són per alcohol, davant 2,5% per drogues.

A mitjans de juliol de l’any passat, el Parlament de Catalunya, fruit d’una iniciativa legislativa popular (ILP), ja va aprovar la Llei d’associació de consumidors de cànnabis. La relatora de la iniciativa va ser l’actual consellera de Salut, Alba Vergés. Això no obstant, a finals del mes passat, la unanimitat del ple del Tribunal Constitucional va decidir anul·lar la llei catalana en considerar que envaïa les competències de l’Estat, després que el govern de Mariano Rajoy presentés un recurs, al·legant que donava empara legal a activitats tipificades com a delicte al Codi Penal.

El tribunal destaca que, encara que el cànnabis conté elements o principis actius susceptibles d'aplicació terapèutica, no es pot considerar un fàrmac o un medicament en "sentit estricte", "sinó una substància qualificada  d’estupefaent, la qual cosa significa que és una competència en matèria penal reservada a l'Estat, segons l'article 149.1.6 de la Constitució", destaca la resolució.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides