Oriol Pujol no va a la presó

L’Audiència de Barcelona l’ha condemnat a dos anys i mig, però segueix en llibertat
Oriol Pujol i la seva esposa, Anna Vidal, al banc dels acusats durant
Oriol Pujol i la seva esposa, Anna Vidal, al banc dels acusats durant el judici

Oriol Pujol Ferrusola és el primer membre de la que va ser la família més poderosa de Catalunya que ha estat condemnat a presó pels seus negocis il·legals. Però no hi ha ingressat encara, la qual cosa li ha permès passar les vacances d’agost en llibertat i no hi ha data anunciada perquè hi entri.

Després del pacte entre Oriol Pujol i la Fiscalia amb l’objectiu de salvar la seva esposa, Anna Vidal, estava cantada la condemna. El passat 27 de juliol, just abans de les vacances judicials, va fer-se l’últim ritual: la vista oral, en aquest cas de tràmit. La sentència va ser la pactada i Oriol Pujol Ferrusola ha de complir una pena de dos anys i mig de presó per haver cobrat comissions i fer servir la seva influència política per afavorir empresaris en el cas de les concessions de les estacions d’ITV.

Encara que la Fiscalia va anunciar que demanaria l’ingrés a la presó de qui havia estat designat per ser el futur president de Catalunya, el seu advocat ja ha explicat que sol·licitarà que se suspengui la pena. La raó és que ha estat condemnat per tres delictes, cap dels quals supera, per separat, els dos anys de presó.

SENTÈNCIA FERMA

La sentència contra Oriol Pujol estableix una condemna de cinc mesos de presó per tràfic d’influències, una multa de 55.000 euros i la inhabilitació per exercir càrrec públic. A més, l’Audiència l’ha condemnat a vuit mesos més de presó per un delicte de suborn i suspensió de feina i càrrec públic per un any, i per un delicte continuat de falsedat en document mercantil a la pena d’un any i cinc mesos més de presó i 21.000 euros de multa.

En el pacte entre la defensa d’Oriol Pujol i la Fiscalia s’estipulava el seu ingrés a la presó. Tot indica, però, que la seva estada entre reixes, si es produeix, potser serà breu. El lletrat Xavier Melero, encarregat normalment de defensar els imputats convergents, sap que és factible una suspensió de les penes.

A més, l’Audiència Provincial ha sentenciat Anna Vidal Maragall a una pena de 15 mesos per un delicte de suborn i un altre de falsedat. No obstant, aquestes penes poden ser substituïdes per una multa de 69.750 euros, a més a més d’una altra multa de 13.500 euros. D’aquesta manera, la família Pujol-Vidal ha evitat la presó d’ella, pagant 82.250 euros.

La Fiscalia és molt partidària d’arribar a pactes per a tot tipus de delictes, sobretot els econòmics. Un dels fiscals anticorrupció amb dilatada experiència explica a EL TRIANGLE que amb aquesta fórmula s’aconsegueixen més condemnes i s’asseguren, alhora, que els culpables obtinguin una pena, per més que en moltes ocasions és menor de la que haurien de tenir, però alhora es recuperen diners.
 

FETS PROVATS

Segons els fets provats a la sentència, que no es pot recórrer, el 2011 el llavors secretari general d’Indústria de la Generalitat, Enric Colet, va nomenar Josep Tous com l’encarregat de solucionar els conflictes judicials per les concessions dels nous lots de les ITV a Catalunya. Això ho va fer per una “suggerència activa” d’Oriol Pujol, que va fer servir la seva influència com a secretari general de Convergència i també com a president del grup parlamentari.

Segons el relat acceptat per totes les parts, Oriol Pujol tenia interès que Tous en fos l’encarregat perquè l’hi havia demanat el seu amic Sergi Alsina amb l’objectiu d’afavorirels interessos privats” de Ricard Puignou, un dels empresaris interessats en el nou pla territorial de les ITV. Puignou va pagar entre desembre del 2010 i febrer del 2012 diverses quantitats a Alsina perquè aquest fes servir la seva amistat amb Oriol Pujol. Alhora, Sergi Alsina pagava 2.360 euros mensuals a Josep Tous, el responsable de la Generalitat d’ordenar el sector.

D’aquesta manera, segons la sentència, el pla va consistir a crear una societat, Upprime, que es veuria afavorida en el repartiment. Malgrat això, al final se’n va anar en orris al descobrir-se el pastís. Upprime va ser liderada per Oriol Pujol amb Sergi Alsina i Sergi Pastor.

 

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'AQUESTA SETMANA

 

(Visited 139 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari