Sánchez aposta per un nou Estatut

El president supedita la continuïtat del seu executiu a l'aprovació dels pressupostos
Pedro Sánchez
Pedro Sánchez

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha afirmat que la sortida a la crisi política a Catalunya passa perquè es faci un referèndum per a un nou Estatut. Sánchez ha dit, en declaracions a la Cadena SER, que "el fet final ha de ser una votació, però no pot ser per la independència o l'autodeterminació, sinó per l'enfortiment del Govern de Catalunya".

Preguntat si es referia a votar un nou referèndum, Sánchez ha dit que sí, afegint que es referia a un referèndum sobre un nou Estatut d'autonomia, en considerar que l'actual, el del 2006, no és el que va votar en els seus termes la societat catalana, ja que va ser anul·lat en part pel Tribunal Constitucional quatre anys després.

En aquest context, Pedro Sánchez ha recriminat al president català, Quim Torra, que es remeti a la consulta independentista de l'1 d'octubre del 2017 per justificar els seus posicionaments polítics.

En aquest punt, Sánchez tot i assegurar que no preveu tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució l'administració de la Generalitat, ha recordat que és un "instrument perfectament constitucional, legítim", i que si fos necessari recórrer de nou al 155, el Govern "actuarà".

Sobre la petició feta pel vicepresident de la Generalitat i dirigent d'ERC, Pere Aragonès, que el govern central pressioni a la Fiscalia General i a l'Advocacia de l'Estat perquè els líders independentistes empresonats puguin acabar sortint de la presó, Sánchez ha deixat clar que el seu executiu respectarà sempre l'autonomia de les actuacions del Ministeri Públic, tal com reconeix la Constitució.

El president Sánchez també ha afirmat que la seva voluntat és la d'esgotar la legislatura, però no ha tancat la porta al fet que es vegi obligat a convocar eleccions anticipades si no té prou suports per aprovar els comptes generals de l'Estat.

Sobre la polèmica de la guerra de llaços grocs que enfronta a independentistes i no independentistes pels carrers de Catalunya, el president del govern central ha afirmat que està en contra dels "símbols que divideixin, que separin, de tots".

(Visited 119 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari