Quim Torra vol un nou referèndum i trencar amb l’Estat

El president català no obeirà una sentència condemnatòria de l'1-O
Quim Torra
Quim Torra

Quim Torra llençarà un ultimàtum al govern central perquè es pacti un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, i treballarà per preparar un clima polític que impulsi una ruptura amb l'Estat. Així ho avança La Vanguardia que ha tingut accés al contingut de la conferència que el president català té previst fer el pròxim 4 de setembre amb el títol de "El nostre moment", en un discurs que es preveu contundent i desafiador segons fonts coneixedores del contingut d'aquesta conferència.

En aquest mateix context, el president Torra apuntarà que no pensa acatar una sentència condemnatòria en el judici de l'1 d'Octubre (1-O). "O llibertat o llibertat", es diu textualment, ja que Torra diu que no acceptarà que Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estiguin empresonats i siguin condemnats.

També ha transcendit que Quim Torra no concretarà dates per a un futur referèndum, ni tampoc per als passos a seguir per a trencar amb l'Estat, tot i que el president català espera que hi hagi grans mobilitzacions en el pròxim 11 de Setembre i en els aniversaris de l'1 d'Octubre, quan es va convocar la consulta independentista, i del 27 d'Octubre, quan es va fer la fallida declaració d'independència.

Segons s'apunta, Torra espera que amb la desobediència i la voluntat de ruptura amb l'Estat es donin les condicions d'una tempesta política que porti a Catalunya cap a la independència. El president català també explicarà la voluntat de crear "assemblees republicanes" per tot Catalunya perquè debatin sobre el procés constituent de la nova república, un compromís que havia adquirit per rebre el suport de la CUP en la seva investidura.

Torra ha fet arribar el contingut del seu discurs a Carles Puigdemont i als líders independentistes empresonats perquè li donin el vistiplau. El president català vol fer arribar les seves pretensions al president del govern central, Pedro Sánchez, en forma d'ultimàtum, ja que si des de la Moncloa no es dona resposta a curt o mitjà termini a les propostes independentistes, Torra amenaça amb portar el procés d'independència fins al final.

En aquest context, s'ha de veure com respondrà al discurs de Torra el seu soci de govern, ja que ERC també aposta per la desobediència. De fet les bases republicanes van obligar a explicitar la via unilateral en la seva ponència política, aprovada a la fi de juny. ERC, però, també defensen que primer cal ampliar la majoria social en favor de la independència per plantar cara a l'Estat i que per arribar a aquest punt cal temps.

(Visited 154 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari