Els Mossos bloquegen la seva entrada al centre antiterrorista espanyol

La policia catalana no fa compatible el seu sistema informàtic amb el del CITCO
Miquel Esquius, Miquel Buch i Andreu Joan Martínez
Miquel Esquius, Miquel Buch i Andreu Joan Martínez.

Els Mossos d'Esquadra no han adaptat el seu sistema informàtic per fer-lo compatible amb el del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), per la qual cosa encara no formen part d'aquest organisme en el qual hi ha el CNI i la resta de policies estatals, Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil, més l'Ertzaintza.

El juliol del 2017, el govern central i el de la Generalitat van signar un protocol pel qual els Mossos s'integressin al CITCO. Aquest protocol contemplava la necessitat que el cos de la policia catalana fes compatible el seu sistema informàtic amb el del centre antiterrorista espanyol.

La policia basca va entrar al cap d'un mes de signar el protocol amb l'Estat, però un any després els Mossos d'Esquadra encara no han actualitzat el seu sistema informàtic, cosa que no fa possible la seva entrada al CITCO, segons avança El Mundo.

El protocol d'entrada al CITCO, idèntic per a l'Ertzaintza i els Mossos, contempla entre altres aspectes que els signants es comprometen al bolcat de les seves dades i assumeixen que la coordinació del centre depèn en última instància de la Secretaria d'Estat de Seguretat depenent del Ministeri de l'Interior.

Segons responsables del CITCO, a l'Ertzaintza no li va costar gens modificar els seus sistemes per incorporar-se al centre antiterrorista espanyol perquè "senzillament cal adquirir uns epicons per encriptar la informació en origen i en destinació. Perquè ningú pugui introduir-se en el procés i garantir així que el bolcat sigui infal·lible", afegint que "els Mossos no s'han ficat perquè no han volgut".

Aquests mateixos responsables diuen que "quan els recordàvem que això estava pendent, sempre donaven llargues. 'Ho estem mirant', ens deien. I el que no hagués estat de rebut és que estiguessin de forma permanent només per escoltar el que la resta deia sense complir amb el requisit signat de bolcar la seva informació. Havien d'estar en el CITCO també per informar i per prendre decisions quan les seves dades es creuessin amb els dels altres".

Els responsables del CITCO asseguren que "parlàvem amb Trapero, i fins i tot amb Ferran López Navarro que va ser posat al capdavant dels Mossos amb el 155. I sempre sortia en la conversa: 'Però vindreu o no?'. No responien res clar".

Per la seva banda, quan s'ha preguntat als Mossos el motiu pel qual no es van incorporar després de la signatura del protocol al centre antiterrorista espanyol, un portaveu ha afirmat que correspon al govern català i no a la policia catalana explicar la situació.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides