El procés i les tortugues babaues

El procés és com el canvi climàtic, temperatures en augment, sequeres en unes zones i precipitacions torrencials en altres, huracans més freqüents i intensos, augment del nivell del mar i inundació de zones habitades, desgel de l'Àrtic, pèrdua d'ecosistemes amb els consegüents efectes negatius per a moltes poblacions humanes i espècies animals… Abans del procés, l'estiu era previsible, la política marxava de vacances i els periodistes havíem de buscar-nos la vida per omplir diaris, teles i ràdios. Però amb el procés el clima ha canviat…

Una serp d'estiu és un terme que fa referència a notícies irrellevants o sorprenents que, a falta d'altres, publica la premsa per tal d'omplir les seves pàgines durant les vacances d'estiu. L'origen del mot sembla que prové del mític monstre del llac Ness, conegut com a Nessie, que proverbialment apareixia a la premsa cada any durant el mes d'agost. Nessie, igual que el Yeti o el Bigfoot, formen part d'aquestes notícies intemporals relacionades amb la criptozoologia, fenomen cultural que s'ocupa de la recerca d'animals d'existència improbable.

La calor és una serp d'estiu que mai falla, i aquest any menys. No hi ha cap informatiu que se salvi de la peça amb els consells per evitar-la: no sortir al migdia, hidratar-se, fer servir cremes solars i gorres, etc. Les vacances dels famosos, amb banyador i tombats sense fer res, són una altra serp d'estiu. Com ho són els turistes borratxos a les zones de costa. També, les cues als aeroports, les vagues de personal, les cancel·lacions dels vols… Els incendis… Hi ha infinitat de serps d'estiu. Fins i tot, hi ha serps (literals) de dos metres que apareixen en hàbitats poc habituals, al mig de Berga, per exemple, i sempre a l'estiu.

Però el procés, com el canvi climàtic amb la naturalesa, ha mutat el sistema informatiu dels estius. Ara, el procés relega les serps d'estiu a una mera gasetilla. El procés no fa vacances. Així, sigui del cantó independentista o de l'unionista, sempre queda un polític de guàrdia disposat a oferir una frase 'enginyosa' que el periodista, també guàrdia, s'encarrega de convertir en un titular més o menys brillant, que el lector de guàrdia llegirà amb més o menys interès.

La veritat, m'agradaven més els estius de les serps, aquells en què els polítics i les notícies d'hivern feien vacances, i havíem d'escriure sí o sí d'interessants foteses. Si no fos perquè el procés no fa vacances, aquest any haguéssim centrat tota la nostra atenció en el naixement de les tortugues babaues a la platja de Mataró. D'una posta de 173 ous ja han nascut una seixantena d'exemplars i es preveu que en les pròximes nits continuïn naixent; la meitat de les diminutes tortugues ja han arribat a l'aigua. Tot un esdeveniment de la naturalesa que el canvi climàtic no ha aconseguit, per sort, destruir, però que el procés ha relegat a un segon terme.

Tinc un amic que acostuma a mirar només el tram final dels informatius, se salta la política i els successos, i va directa a les tortugues babaues i altres serps d'estiu. Vist el panorama, no em sembla un mal exercici…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.