Qui va difondre més informacions falses sobre l’1 d’octubre?

Noticias falsas difundidas y publicadas en diversos medios
Noticias falsas difundidas y publicadas en diversos medios

Els independentistes. Aquesta és la conclusió a la qual arriben el professor associat de la Facultat de Ciències de la Comunicació de  la Universitat Autònoma de Barcelona Óscar Coromina i el tècnic superior de suport a la recerca d’aquesta universitat Adrián Padilla en un article que han publicat en el darrer número de ‘Quaderns del Consell de l’Audiovisual de Catalunya”. L’article es titula “Anàlisi de les desinformacions del referèndum de l’1 d’octubre detectades per Maldito Bulo”. En base a les 52 informacions falses denunciades per aquest portal, els autors assenyalen que les difoses des de l’àmbit independentista van ser 35 i les del bàndol contrari, 17. Això representa que les fake news independentistes van doblar les del sector contrari a la independència (67% front a 33%).

Ressalten, també, que tres de cada quatre informacions falses van ser reproduïdes per diversos mitjans de comunicació i que les procedents del sector anti-independentista tenen més èxit a l’hora d’aconseguir que els mitjans convencionals les difonguin. Les fake news que colen millor són les escrites mentre que les basades en fotos o vídeos són més fàcils de detectar. La majoria de les desinformacions pretenen, segons Coromina i Padilla, “vincular l’independentisme amb la violència, exagerar l’actuació policial del dia 1 d’octubre, acusar el govern espanyol de practicar la guerra bruta, sumar adhesions fictícies a ambdues causes i desacreditar els líders de tots dos bàndols”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides