Sis llibres i un consell

L’ús d’Internet fa cada cop més difícil llegir i informar-nos de tot allò que ens interessa. Abans se’ns acumulaven els retalls de diari i ara ho fan els enllaços als articles que guardem per llegir-los quan trobem un moment. En aquestes circumstàncies sona a antiquat suggerir lectures d’estiu però m’hi animo, potser perquè encara no he assumit que els temps i els costums han canviat.

L’escriptor búlgar Ilija Trojanow explica a El hombre superfluo (Plataforma Editorial) que al capitalisme actual li fan nosa totes aquelles persones que no produeixen i, sobretot, que no consumeixen. Si no se l’atura aconseguirà reduir la població humana a la quantitat adequada perquè rics i poderosos mantinguin el seu nivell de vida. Un genocidi econòmic està en marxa. No és que us vulgui amargar les vacances, però Trojanow recorda que ningú no se n’escapa.

Mabel Lozano és una treballadora immensa. El proxeneta (Alrevés) ens ensenya, al llarg de les seves quasi 350 planes, com funciona el món de la prostitució i la venda de persones per a usar-les sexualment. El fil conductor és el testimoni d’un home que va exercir de proxeneta i que, amb la seva confessió, exposa la realitat d’un món espantós i que planteja interrogants sobre l’encert de defensar la legalització de la prostitució.

Lugares adonde no quiero regresar (El Viejo Topo) és la crida amb la qual Higinio Polo vol enganxar-nos a un llibre barreja de viatges i denúncia ideològica que ens permet passejar per Alep, Bombai, Jerusalem, Petra, Xangai, Beirut, Bagdad o Teheran. Una forma de viatjar i aprendre llegint sense moure’s de la cadira.

El periodista Karlos Zurutuza i el fotògraf Ricard García Vilanova es juguen la vida a movent-se per Líbia per explicar al món perquè surten de les seves platges tants migrants que s’ofeguen al Mediterrani. Però també ens expliquen com ho veuen els propis libis, protagonistes ignorats d’una realitat que ens horroritza i avergonyeix com a éssers humans. Photographic Social Vision ha premiat, amb tota la raó del món, el seu treball Tierra adentro. Vida y muerte de la ruta libia a Europa (Libros del K.0).

L’hondurenya Cinthya Maldonado recull a Mujeres migradas (Letrame Grupo editorial) històries reals de dones que, com ella, han vingut a casa nostra buscant la vida digna i segura que no troben al seu país. Llegint-lo ens adonem d’una realitat que, encara que la tenim davant dels nassos, ens passa tristament desapercebuda.

Si adquiriu Pequeña historia de Wandi y de cómo murió (Pol·len Edicions) veureu com Jesús Martínez broda un reportatge periodístic sobre la mort/suïcidi d’un jove a la presó de Quatre Camins. Ni més ni menys que això. Especialment recomanable per estudiants de Periodisme i Ciències de la Comunicació.

I un consell: no us empatxeu de llibres dedicats a la cosa catalana. N’hi ha molts i un bon grapat de ben intencionats, però intenteu fer un break. La cosa va per llarg.

Bon estiu!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides