El Parlament ha de salvar les oliveres mil·lenàries!

Aquests arbres, únics al món, poden arribar a ser comercialitzats per més de 20.000 euros cada unitat i serveixen per decorar jardins privats de multimilionaris
Oliveres mil·lenàries.
Oliveres mil·lenàries.

Catalunya té un patrimoni vegetal únic al món: les monumentals oliveres que hi ha als camps del Montsià, moltes de les quals van ser plantades en època de la colonització romana, fa més de 2.000 anys. Segons el recompte exhaustiu que s’ha fet, a la zona de la Sénia hi ha 4.960 oliveres que tenen la qualificació de mil·lenàries. En aquest sentit, el municipi d’Ulldecona, amb 1.335 exemplars, és la capital d’aquest impressionant museu vegetal a l’aire lliure que, de manera sorprenent i vergonyosa, no gaudeix de cap mena de reconeixement oficial ni de protecció legal.

Hi ha una constatació biològica empírica: aquestes oliveres mil·lenàries tenen una escadussera capacitat productiva, ja que dediquen bona part de la seva energia a vitalitzar la gran estructura arbòria que han desenvolupat al llarg dels segles. Això fa que per als pagesos que les conreen tinguin un interès econòmic marginal, que contrasta amb els elevats preus que poden arribar a tenir com a plantes de decoració per a jardins privats, que s’encarreguen de comercialitzar espavilades empreses de garden. Aquestes retorçades oliveres, comprades al pagès per uns 300 euros cada unitat, s’han arribat després a revendre a particulars per més de 20.000 euros. El negoci és rodó.

Les Corts valencianes van aprovar, l’any 2006, una llei que protegeix les oliveres mil·lenàries que hi ha en el territori de la comunitat i prohibeix la seva extracció amb finalitats comercials. A Catalunya, on sempre presumim de ser tan moderns, aquests esplèndids monuments vegetals estan, jurídicament, a la intempèrie i exposats als àvids especuladors que volen arrencar-los per forrar-se.

Les alarmes van saltar el passat mes de febrer, quan l’empresa Cultius Ponç, de Sant Celoni, va arrencar i es va emportar 13 oliveres mil·lenàries d’Ulldecona. L’ajuntament, presidit per Núria Ventura, la Taula del Sénia i l’assemblea de la Mancomunitat de municipis van assistir, indignats i impotents, a aquest nou espoli del seu patrimoni vegetal.

Per evitar que això torni a passar i que els pagesos no tinguin la temptació de vendre les seves velles oliveres a desaprensius, el grup socialista, a través dels diputats Jordi Terrades i Rosa Maria Ibarra, ha presentat una detallada proposició de llei al Parlament de Catalunya per protegir aquests arbres mil·lenaris.

En 24 articles i tres disposicions finals, aquest text legislatiu fixa un ampli ventall de mesures protectores i, a la vegada, incentius perquè els seus propietaris puguin mantenir-los encara que la seva producció anyal d’olives sigui minsa. Els exemplars que gaudiran de reconeixement legal són aquells que tenen una circumferència del tronc superior als 3,50 metres, mesurada a 1,30 metres de terra.

Urgeix la protecció d’aquest patrimoni, però el Parlament està tancat… 

(Visited 207 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari