Quin guru ‘indepe’ renega de les creus?

Vicent Partal, durant un acte de l'ANC
Vicent Partal, durant un acte de l'ANC

El director de Vilaweb, Vicent Partal. Independentista de pedra picada i destacat promotor del procés, planteja en el seu darrer editorial: "Podríem repensar això de les creus grogues?".

Hi expressa que troba desencertat plantar creus grogues "per a recordar els presos polítics" i es mostra convençut que si els indepes van deixar estar el "boti, boti, boti, espanyol el qui no boti", ara haurien de poder reflexionar sobre si l'exhibició de creus "és la forma de protesta més adequada que tenim".

Partal aclareix que "defensaré aferrissadament el dret de qui ho vulga de plantar-les", ja que per a ell "si no pots expressar una protesta, de la mena que siga, en l'espai públic, és que no ets en una democràcia", però troba que no és la millor manera perquè la creu s'identifica amb el cristianisme (decisió, segons ell, "conflictiva en un país com el nostre, de múltiples religions") i perquè projecta una imatge "inevitablement fúnebre" i "és anar molt lluny extrapolar qualsevol dolor al símbol de la mort".

A Partal li preocupa la imatge que els indepes projecten "de sofriment extrem, de dolor irreparable. Quan precisament tot el que fem és lluitar i lluitar i lluitar per reparar aquest dolor, i per reparar-lo tan aviat com siga possible". Troba que "som víctimes", però "som molt més que això”, i que "el símbol de les creus hauria de ser arraconat col·lectivament en favor d'altres imatges que transmeten millor el nostre orgull de tot allò que hem fet fins ara i de tot allò que els presos i els exiliats representen, de resistència i valentia". No fa cap proposta concreta, però advoca per símbols que es llegeixin “en clau de victòria”.

Les plantades de creus com la de Vic són un clàssic del procés. De la mà de l'ANC, una organització que ha convidat sovint Partal a fer xerrades, tenen un precedent clau precisament a Vic. Per culpar Espanya​ de les deficiències del sistema públic de salut, l'ANC va plantar creus grogues aprofitant que durant la seva controvertida conversa amb Jorge Fernández Díaz, Daniel de Alfonso, quan encapçalava l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), va dir que "els hem destrossat el sistema sanitari". Una contracampanya de Podem va denunciar que es tractava d’una “barroera manipulació” per part de l’ANC.

Per la seva part, fa no gaire, el filòsof, columnista i aspirant a l'alcaldia de Barcelona Jordi Graupera ha retret als líders polítics del procés que exploten el dolor, la qual cosa diu que li produeix "fàstic".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides