Mobilització per salvar la cala d’Aiguafreda

Els ecologistes reclamen que es faci un estudi d'impacte ambiental i paisatgístic abans de atorgar els permisos municipals per edificar-hi
Título de la imagen
Título de la imagen

Sant tornem-hi. Semblaria que aquesta és una notícia dels anys seixanta del segle passat, en plena febre immobiliària i especulativa que es va carregar la Costa Brava. Però no: malauradament, és de fa només uns dies i està passant ara mateix.

L’Ajuntament de Begur (Baix Empordà) ha aprovat inicialment una modificació del pla general d’urbanisme (POUM) de la localitat per permetre la “consolidació” de l’entorn de la cala d’Aiguafreda, al peu de l’antic hotel de Cap sa Sal. Això, parlant en plata, vol dir que autoritzarà la construcció de 140 nous habitatges, fins a un total de 400, i de tres hotels en una zona boscosa arran de mar que, més o menys, havia quedat indemne, fins ara, de la pressió constructora.

L’excusa de l’Ajuntament que presideix Joan Loureiro (de Junts x Begur-ERC) és que aquest entorn ha quedat molt desmanegat per una antiga urbanització mig acabada i que cal dotar la zona amb una trama ordenada de carrers i amb serveis per als veïns. El resultat, però, és que s’incrementarà l’edificabilitat existent i, per tant, caldrà tallar massa forestal, a la vegada que s’incrementarà el tràfic i el brogit al voltant de la petita cala d’Aiguafreda.

Aquest passat dilluns, dia 9, es va acabar el termini per presentar al·legacions a la modificació puntual del POUM de Begur. Els ecologistes de les comarques de Girona s’han mobilitzat, com en els vells temps, per intentar aturar aquesta nova agressió al malmès paisatge de la Costa Brava. En concret, aquest espai que es vol edificar està entre el pla d’especial interès natural (PEIN) de la Muntanya de Begur i la zona litoral del Baix Empordà, inclosa en la Xarxa Natura 2000. Per això, els ecologistes de Salvem la cala d’Aiguafreda i de la plataforma SOS Costa Brava exigeixen, d’entrada, que l’Ajuntament encarregui un estudi d’impacte ambiental (EIA) i paisatgístic d’aquest projecte constructiu.

La principal beneficiària d’aquesta iniciativa municipal és l’empresa Comercial Cap sa Sal SL, de la família colombiana Molano, que té la meitat dels terrenys que, si prospera la modificació del POUM, es podran edificar. L’àrea afectada ocupa unes 70 hectàrees, la seva majoria a menys de 500 metres del litoral, que és el límit que marca la nova llei de Costes del 2013 per prohibir les construccions que malmetin la tipologia de la zona. En aquest sentit, es difícil que encaixin els tres hotels que hi ha previst implantar-hi.

Les petites dimensions de la cala d’Aiguafreda, de només una vintena de metres, fan que sigui insostenible la urbanització intensiva del seu entorn, tal com pretén l’Ajuntament. Els ecologistes també adverteixen dels problemes d’aigua i residus que generarà aquest increment del veïnatge.

(Visited 194 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari