Paràlisi i desgovern a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Els membres del consell tenen el mandat caducat des del mes de març
Título de la imagen
Título de la imagen

Amb el nomenament de Brauli Duart com a secretari general d’Interior, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha quedat en una situació de precarietat extrema. Brauli Duart era, fins ara, president del consell de govern de la CCMA per la quota de l’extinta CiU.

La seva sortida ha deixat el consell reduït a cinc membres: Núria Llorach, presidenta en funcions; Rita Marzoa, secretària; Antoni Pemán, Josep Vilar i Armand Querol. Les forces independentistes que conformen el govern de Quim Torra han quedat en minoria en l’organisme del qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio, ja que només hi tenen Núria Llorach i Rita Marzoa, tenint en compte que el conseller Antoni Pemán va ser designat a instàncies de Josep Antoni Duran i Lleida, com a quota d’Unió.

En els pactes de govern entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC, es va acordar que la presidència de la CCMA passaria a mans del partit d’Oriol Junqueras. Això requereix una renovació total d’aquest organisme, d’altra banda obligada per llei. I és que els actuals consellers, tret de Rita Marzoa (ERC) –elegida l’any 2015 en substitució de Xavier Guitart (PSC)–, van ser designats pel Parlament el març de l’any 2012, amb un mandat improrrogable de sis anys que ja està caducat.

L’elecció del nou consell de govern de la CCMA és urgent. D’un cantó, perquè ha quedat vacant el lloc que ocupava Brauli Duart i, per l’altre, perquè els consellers actuals han de ser substituïts per llei. Però el sudoku té difícil solució.

Segons la llei de la CCMA, aprovada per iniciativa del tripartit l’any 2007, els membres del consell de govern els elegeix el Parlament a proposta del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). En un principi, calia una majoria de 2/3 per a la seva designació, però Artur Mas va modificar la llei l’any 2012, va imposar una reducció a sis membres i ara és suficient amb la majoria absoluta per escollir-los.

Però amb l’actual aritmètica parlamentària, amb Ciutadans com a primera força política i amb el govern de Quim Torra en minoria, la renovació del consell de govern és un trencaclosques molt complicat. Si no vol quedar condicionada per la CUP, ERC haurà de fer, forçosament, concessions al PSC i als comuns per conquerir la presidència de la CCMA, i això posa en guàrdia JxCat, a qui correspondrien, segons els pactes de govern, les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio.

Els 2.000 treballadors dels mitjans públics de la Generalitat també estan alerta. Han celebrat amb una gran festa als jardins de Sant Joan Despí la marxa de Brauli Duart, que els ha martiritzat durant sis anys amb retallades i sancions, però a la vegada estan expectants amb els canvis que s’han de produir a la CCMA, que reclamen que es facin de manera ràpida i transparent, i que s’acabi l’endèmica politització partidista d’aquest organisme.

En un comunicat conjunt signat pels comitès d’empresa i els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio, els treballadors demanen que la renovació del consell de govern de la CCMA “es faci per àmplies majories i amb criteris exclusius de professionalitat i independència“. També exigeixen canvis legislatius per “desgovernamentalitzarla CCMA i garantir uns mitjans al servei de tota la societat“.

LES EMPRESES AMIGUES

A la greu precarietat institucional de la Corporació s’hi afegeix la delicada situació de les seves finances, llastades pel conflicte de l’IVA amb l’Agència Tributària, que ha provocat el seu ofegament. A banda de l’aportació prevista de 236,3 milions en els Pressupostos prorrogats de la Generalitat, cal una injecció extra de 40 milions d’euros per cobrir el dèficit de l’any passat i la caiguda dels ingressos publicitaris, tot i que els resultats de les audiències són bons.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides