Quin referent ‘indepe’ posa aigua al vi processista?

alex salmond tv3
alex salmond tv3

L’exprimer ministre d’Escòcia i exlíder del Partit Nacionalista Escocès Alex Salmond. Entrevistat a TV3 pel periodista Ricard Ustrell i preguntat pel paper de les monarquies britànica i espanyola, no només ha destacat que “els països més igualitaris del món, segons Nacions Unides”, “són Dinamarca, Suècia i Noruega“, tres monarquies constitucionals.

Significativament, ha desinflat la retòrica processista contra el rei d’Espanya en suggerir que, tot i que Felip VI “hauria de ser neutral”, l’independentisme català no hauria d’esperar res de la família reial, ja que intenta desempallegar-se’n.

Cada decisió que prens en política té conseqüències, però no té sentit queixar-se de la manca de neutralitat de la monarquia espanyola, si la política independentista a Catalunya no ha sigut neutral amb la monarquia”, ha reblat.

El mateix Salmond va marcar distàncies amb l’independentisme català després d’entrevistar, el novembre del 2017, l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al canal de televisió rus RT. Com a cloenda, el polític nacionalista escocès va comentar als espectadors: “Permetin-me ser clar sobre dos punts. Un: si el senyor Rajoy d’Espanya vol exercir el seu dret a rèplica, aquesta cadira està disponible pera ell la pròxima setmana. I dos (i això pot ser una sorpresa per a molts espectadors): Mai he demanat la independència de Catalunya“. “Escòcia no és Catalunya i Catalunya no és Escòcia”, va afegir.

D’aquella entrevista, Business Insider va destacar que quan Salmond es va interessar pel moment que va començar a creure que Catalunya hauria de ser independent, Puigdemont va respondre: “Després de la mort de Franco, vaig sentir que el món començava en aquells moments m’estava cridant. Era quelcom sobre mi i el meu futur. Estava decidit a construir una nova societat”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides