La intel·ligència alemanya acusa Rússia de secundar el procés

Hans-Georg Maassen assegura que els russos van donar suport als independentistes catalans els dies previs a l'1-O
Hans-Georg Maassen
Hans-Georg Maassen

El president de l’Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució (BfV), una agència d’intel·ligència del govern federal alemany dedicada a investigacions internes del país, Hans-Georg Maassen, ha assegurat que Rússia va donar suport amb una campanya de desinformació als independentistes catalans els dies previs a la consulta de l’1-O.

Hans-Georg Maassen ha assegurat que a alguns països, entre els que hi situa Rússia, els interessa una Unió Europea “feble” i dividida”, que tingui dificultats per desenvolupar el seu “paper d’actor global” en les relacions internacionals.

El responsable de la BfV ha fet aquestes afirmacions aquest dilluns en el decurs del simposi organitzat a Berlín per la seva Oficina Federal, en el que s’han analitzat les “amenaces híbrides“, que se centren en l’intent d’un Estat d’influir sobre un altre mitjançant una combinació de mètodes, des de ciberatacs a campanyes de desinformació o sabotatges.

Maasseen ha reconegut però que el BfV no va obtenir aquesta informació de fonts directes, per afegir que li sembla “molt plausible” i “raonable” que Moscou donés suport als independentistes catalans. Maassen ha assegurat que “per a altres Estats és atractiu emprar ara i sempre les amenaces híbrides amb l’objectiu de danyar els interessos europeus. És avantatjós. Seria ingenu pensar que aquests Estats vagin a renunciar a elles”.

En el mateix context, el director de la intel·ligència interior britànica (MI5), Andrew Parker, també ha dit que Rússia és un “estat hostil” i el “principal protagonista” en l’ocupació d'”amenaces híbrides”, assegurant que ha comès “ruptures flagrants de les regles internacionals” amb “accions agressives i pernicioses del seu exèrcit i els seus serveis secrets”, posant l’exemple en l’annexió il·legal de la península ucraïnesa de Crimea o els intents d’influir en les eleccions als EUA i França.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides